Afbeelding
Foto:

Uit de historie van Bussum en omgeving

Erfgooiers ten eeuwigen dage

Van 25 oktober tot 3 november a.s. wordt in alle plaatsen in het Gooi de 'Week-van-de-erfgooier' gehouden. Ook in Bussum.

Vele eeuwen lang hebben Gooise boeren het erfrecht gehad om vee te laten grazen om de gemeenschappelijke ('gemene') weiden. Van vader op zoon. 'Erfgooiers' werden ze eeuwenlang genoemd. 'Scharende erfgooiers' heetten diegenen die een boerenbedrijf hadden. 'Niet-scharende' als dat niet (meer) het geval was. Het aantal niet-scharenden nam in de loop van de tijd sterk toe. En de rechten van de scharenden stonden ruim een eeuw geleden onder de sterke druk van de moderne tijd. In 1912 werd daarom de situatie voor de betrokkenen verbeterd en verduidelijkt door de totstandkoming van de Erfgooierswet.

Maar ook daarna haalden de maatschappelijke en technische ontwikkelingen het Middeleeuwse systeem in. En met instemming van alle betrokkenen werd de organisatie van de Erfgooiers in 1971 ontbonden en kregen duizenden erfgooiers een uitkering in geld of grond.

In Bussum houdt de Historische Kring Bussum in de Week-van-de-erfgooier de herinnering aan de erfgooiers levend.

Zo staat er in de Bibliotheek Gooi en meer (Wilhelminaplantsoen 18, Bussum) een banner van de Stichting Stad & Lande van Gooiland, waarop de geschiedenis in teksten en afbeeldingen wordt verteld.

En op woensdag 1 november geeft Klaas Oosterom in wijkcentrum Spieghelwijck, Iepenlaan (bij ingang Zandzee Vivium Zorggroep) een lezing, ondersteund met PowerPoint over de geschiedenis van de Erfgooiers. Aanvang 14.00 uur. Toegang € 3,-.

Van tevoren opgeven kan via

gjbergenhenegouwen@ziggo.nl.

Klaas Oosterom

Boer (F. Hart Nibbrig 1905)
Afbeelding