Diederik van Maren vertelt in zijn boek hoe je de liefde van je leven kunt vinden.
Diederik van Maren vertelt in zijn boek hoe je de liefde van je leven kunt vinden. Foto: Bob Awick

'Trouwen of SEX?' is geschreven uit de gedachte van een man

Auteur en lovecoach Diederik van Maren presenteert vanavond (woensdag) om 18.30 uur bij Bruna in Bussum zijn boek 'Trouwen of SEX?' met tips hoe je het beste kunt daten.

NAARDEN Auteur Diederik van Maren heeft het boek geschreven. "Het idee om zo'n boek te schrijven, had ik al heel lang. Ik ben ook lovecoach en geef vrouwen tips en adviezen hoe ze het beste kunnen daten met als eindresultaat een serieuze relatie. En toen dacht ik: ik ga over dit onderwerp een boek schrijven met adviezen, maar ook met persoonlijke verhalen en leuke anekdotes."

Het boek is geschreven vanuit de gedachte van een man. "Ik weet als man hoe een andere man denkt. Aan de andere kant heb ik ook veel ervaring hoe vrouwen denken over relaties en mannen. Het advies dat ik de vrouwen gaf, werkte altijd en daarom leek het mij een goed idee om met dit boek vrouwen op de hoogte te brengen over daten en mannen ontmoeten."

Denken over daten

'Trouwen of SEX?' vertelt op een duidelijke, heldere en korte manier hoe de meeste single mannen denken over daten. "Het is belangrijk voor een vrouw om de regie zelf in handen te houden. Niet alleen in je eigen leven, maar ook als je op zoek gaat naar een man. Ik heb eens een vrouw gecoacht die al een tijdje op Tinder zat en alleen maar slechte ervaring met mannen had omdat ze alleen maar seks wilden hebben. Dus ik vroeg of ik haar account mocht zien en daar stond op dat ze een avontuurlijke vrouw is en van avonturen houdt.

Als een man dat leest, denkt hij maar aan één ding en dat is seks. Zij wilde een serieuze relatie, dus heeft ze haar account aangepast. Je hoeft dan alleen maar te schrijven dat je zo'n relatie zoekt. Hou je profiel simpel en duidelijk; mannen die op zoek zijn naar seks reageren niet op zo'n account, want die willen geen vaste relatie."
Zijn advies is dat als je digitaal contact legt je dan zo snel mogelijk een afspraak moet maken. "Ik spreek vrouwen die eerst lang willen mailen of appen met het idee dat ze dan iemand leren kennen. Maar ook al mail je twee maanden met iemand, dan ken je hem echt niet. Spreek met elkaar af, ga in gesprek en kijk wat het wordt. Als jullie geen klik hebben dan ben je er ook snel klaar mee en kun je weer verder daten. Daten kan heel leuk zijn, maar denk wel goed na wat je tegen je date vertelt over jezelf. Is het slim om na de date al te gaan zoenen of met elkaar naar bed te gaan? Wie regelt de volgende afspraak? Deze vragen worden allemaal besproken in mijn boek."

Uit onderzoek blijkt dat steeds meer stellen elkaar hebben ontmoet via een datingsite. "Dat aantal wordt volgens mij alleen maar groter, maar het is wel belangrijk dat je je niet alleen op zo'n site focust. Een man ontmoeten kan in principe overal: op straat, als je in de rij staat in een supermarkt, in een café, via vrienden of via een datingsite. Sommige vrouwen denken negatief over een datingsite omdat ze het 'vlees keuren' vinden, maar dat gebeurt ook in het echte leven. Als je iemand in de kroeg ontmoet, weet je ook niets over die man en dan ga je ook 'keuren' en daar is niets mis mee. Dat doet bijna iedereen."
Diederik vertelt dat het heel belangrijk is dat je naast het daten ook een actief leven hebt. "Het daten moet niet je leven gaan beheersen. Veel mannen voelen meteen aan of je van daten een project maakt of dat je daarnaast ook nog een eigen leven hebt. Als je je zaakjes op een rijtje hebt en je goed voor jezelf zorgt, dan komt de liefde vaak vanzelf. Althans, dat is mijn ervaring. Uiteindelijk draait het toch om de liefde. Om die reden heb ik ook goed nagedacht over de titel van mijn boek. Ik zeg tegen vrouwen: wat wil je, waar ben je naar op zoek. Iets serieus, een onenightstand of een paar weken seks. 90 procent van de vrouwen heeft mij verteld dat ze op zoek zijn naar een serieuze relatie. 'Trouwen' staat voor serieus en dan kan het gaan om te trouwen, samenwonen of een relatie zonder te trouwen of samen te wonen. Andere vrouwen willen alleen SEX en dan kan het snel je EX worden. Vandaar 'Trouwen of SEX?' met de S in het rood."

Diederik is ook lovecoach en heeft door het contact met de vrouwen die hem om advies hebben gevraagd, dit boek kunnen schrijven. "Ik help vrouwen telefonisch of tijdens een persoonlijk gesprek. Een zoektocht naar de juiste man kan heel leuk en spannend zijn, maar soms heb je wat hulp nodig van een man. Ik kan je daar dan zeker bij helpen, want ik weet hoe mannen denken en voelen en wat ze verwachten van een vrouw. Een van mijn adviezen is dat je nooit achter een man aan moet lopen, want daar houden wij niet van."

Hoe denken de meeste single mannen eigenlijk over daten

Zelfvertrouwen

"Ook is het belangrijk dat je in je eigen kracht gaat staan en er zelf vertrouwen in hebt dat je de ideale man kunt ontmoeten tijdens het daten. En ieder persoon is uniek en soms klikt het met een man en soms niet, maar dat hoeft niet aan jou te liggen. Zo gaat het nu eenmaal in het leven. Niet achterom kijken, maar altijd vooruit naar de toekomst."