Frank Roël neemt morgen afscheid als directeur van De Venser.
Frank Roël neemt morgen afscheid als directeur van De Venser. Foto: Trudy Kroese

Frank Roël vertrekt bij De Venser

DIEMEN - Directeur Frank Roël (62) neemt morgen afscheid van de openbare basisschool De Venser in Diemen-Zuid. Hij wordt directeur van brede school Omnibus in Amstelveen.

De loopbaan van Frank Roël is opvallend te noemen. Nadat hij de pedagogische academie had afgerond werkte hij in de jaren 70 als leraar op de toenmalige basisschool 't Kruispunt in Amsterdam-Zuidoost. Er zaten veel allochtone kinderen op die school, vooral kinderen die kort daarvoor uit Suriname naar Nederland waren verhuisd. Na zeven jaar in het onderwijs besloot hij een overstap te maken naar het bedrijfsleven en ging hij bij computerbedrijf NCR Nederland werken. Hij gaf daar aanvankelijk trainingen aan klanten van dat bedrijf: systeembeheer, programmeren en informatica. Daarna werkte hij bij datzelfde bedrijf als accountmanager. Na 16 jaar werken bij NCR Nederland en enkele jaren bij andere bedrijven besloot hij terug te keren naar het onderwijs.

"Ik ben op 1 januari 2003 begonnen als directeur van De Venser. Er werken hier nu in totaal vijftien personeelsleden. Wij hebben 130 leerlingen, onder wie een flink aantal uit Amsterdam-Zuidoost. Het leerlingaantal van De Venser is de laatste jaren teruggelopen. Dat heeft te maken met de demografische ontwikkeling van Diemen-Zuid. Er is sprake van vergrijzing en een aantal mensen met kinderen is verhuisd. De verwachting is dat het aantal leerlingen door de bouw van nieuwbouwwijk Holland Park weer gaat stijgen."

Frank Roël en zijn team hebben er veel aan gedaan om de kwaliteit van het onderwijs op De Venser te verbeteren. "Ik ben hier ruim 13,5 jaar directeur geweest. Mijn team en ik hebben steeds hard gewerkt om de kwaliteit te verbeteren. Het ministerie van Onderwijs geeft ons tegenwoordig goede beoordelingen. In 2010 was dat bijvoorbeeld niet het geval, we hebben ons ontwikkeld."

Hij heeft een duidelijke visie op het onderwijs. "Ik heb altijd gestreefd naar orde, rust en regelmaat. Structuur is belangrijk voor kinderen en een basis om te leren. Mijn stelregel is dat goed onderwijs boeiend onderwijs is."

Frank Roël start binnenkort aan een nieuwe fase van zijn loopbaan. "Ik vertrek om twee redenen. Zoals het er nu uitziet ga ik met kerst 2020 met pensioen. Ik krijg nu de kans om een nieuwe uitdaging aan te gaan. De Omnibus is een school die enigszins is te vergelijken met De Venser. Het is een multiculturele school. De Omnibus zit in dezelfde fase van ontwikkeling als De Venser een aantal jaren geleden. Ik ga mij daar voor inzetten. De tweede reden dat ik vertrek is dat ik het voor De Venser goed vind dat er na al die jaren iemand anders leiding gaat geven. Ieder goed team kan nog beter worden met een nieuwe coach."

'Ik heb altijd gestreefd naar orde, rust en regelmaat'

De Venser maakt deel uit van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair. De taken van Frank Roël worden voorlopig op parttime basis waargenomen door Alan Bains, directeur van de Stichting Openbaar Onderwijs Primair. De stichting is op zoek naar een nieuwe directeur voor De Venser.

Frank Roël neemt vrijdag tijdens een speciale bijeenkomst afscheid van zijn collega's, ex-collega's, de leerlingen en hun ouders.