Optocht ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana op 30 april 1909. De stoet gaat richting de Diemer ophaalbrug, naar de Ouderkerkerlaan. Aan de linkerzijde – in het verlengde van de brug - is de Ouddiemerlaan. In het open rijtuig het college van burgemeester jhr. E.W.E. Bicker en zijn wethouders.
Optocht ter gelegenheid van de geboorte van prinses Juliana op 30 april 1909. De stoet gaat richting de Diemer ophaalbrug, naar de Ouderkerkerlaan. Aan de linkerzijde – in het verlengde van de brug - is de Ouddiemerlaan. In het open rijtuig het college van burgemeester jhr. E.W.E. Bicker en zijn wethouders. Foto: HKD

Dag vol activiteiten in Ouddiemerlaan

DIEMEN - Zaterdag 17 september neemt de Historische Kring Diemen (HKD) voor een dag de Ouddiemerlaan over. De eeuwenoude laan, Rembrandt van Rijn wandelde hier al, vormt het middelpunt van het verjaardagsfeestje van de HKD ter ere van het 25-jarig jubileum met allerlei gratis activiteiten voor alle Diemenaren.

De HKD heeft sinds anderhalf jaar een eigen ruimte in De Schakel. Aan de achterzijde van dat gebouw, Ouddiemerlaan 51, wordt de dag om 10.30 uur geopend door burgemeester Erik Boog en feestelijk ingeluid door streetband De Neuteblazers. De publieksdag wordt ook weer muzikaal afgesloten: om 15.45 uur zingt zeemanskoor De Baksmaten op het plein voor het gemeentehuis aan de Ouddiemerlaan.

John Cuijpers, voormalig voorzitter van de HKD en begenadigd gids, geeft zowel 's ochtends (tussen 11.30 en 12.30 uur) als 's middags (tussen 14.30 en 15.30 uur) rondleidingen langs de Ouddiemerlaan tussen begraafplaats Gedenk te Sterven en het ponthuis. Startpunt voor de wandeling is de begraafplaats in Oud-Diemen.

's Ochtends en 's middags zullen enkele karakteristieke locaties verspreid over de hele Ouddiemerlaan – van Weespertrekvaart tot aan Amsterdam-Rijnkanaal – de deuren of hekken openen. Belangstellenden kunnen bij diverse panden en de twee begraafplaatsen aan de Ouddiemerlaan een kijkje nemen en mensen die veel van de locatie afweten, zullen er van alles over vertellen.

Van 11.00 tot 12.30 uur: open huis in de Oude Smidse op nummer 19, Huize Oostenrijk op nummer 27 en het huis van het Hoofd van de School met den Bijbel op nummer 49. Op straat, voor de voormalige Rabobank (nu kinderdagverblijf Jelletje, op nummer 25) zijn in de ochtenduren oude foto's van de Rabobank te bekijken. Bij tweedehandswinkel Next, op nummer 20, kunnen kinderen spelletjes doen, voor hun ouders is er koffie of thee.
Van 14.00 tot 15.30 uur zijn diverse locaties te bezoeken aan het andere einde van de Ouddiemerlaan. Zo is de Joodse begraafplaats (naast het spoor) (deels) open voor bezoekers, net als voormalige boerderij Vredehof op nummer 529, begraafplaats Gedenk te sterven in Oud-Diemen en het ponthuis aan de Westelijke Merwedekanaaldijk. Ook hier zullen sprekers met veel kennis over de locatie uitleg geven over de bezienswaardigheden ter plekke.

Fototentoonstelling
In winkelcentrum Diemerplein is de hele dag een fototentoonstelling te zien over de historie van de Ouddiemerlaan.

Wie zelf creatief aan de slag wil, kan tussen 13.30 en 15.30 uur zijn hart ophalen in Oud-Diemen. Onder leiding van Steven Dijk, voorzitter van Kunstzin Diemen, zijn er dan teken- en schilderactiviteiten voor jong en oud met het thema 'In de voetsporen van Rembrandt'.

Op de foto
Speciaal voor oud-bewoners en huidige bewoners van de Ouddiemerlaan zal om 13.00 uur op het plein voor het gemeentehuis aan de Ouddiemerlaan een unieke groepsfoto worden gemaakt door het DiemerNieuws.
Inschrijving vooraf is niet nodig. Op 17 september zelf is nadere informatie te verkrijgen in De Schakel, het winkelcentrum en in Oud-Diemen/Diemen-Noord. De deelnemende locaties zijn herkenbaar aan de Diemense vlag met de drie eendjes. In De Schakel kunnen bezoekers de hele dag terecht om even uit te rusten en – tegen een kleine vergoeding – een kopje thee of koffie te drinken. Wie dat wil, kan daar ook zelf oude foto's of albums neerleggen om te laten bekijken. In de eigen ruimte van de HKD worden filmpjes vertoond en zijn herinneringsgeschenken en naslagmateriaal te koop ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Wie vooraf meer informatie wil, kan mailen naar info@historischekringdiemen.nl of bellen met 06-25094760. Langskomen kan ook: maandag 12 september tussen 10.00 en 12.00 uur in De Schakel.

Een bezoekje aan karakteristieke locaties aan de Ouddiemerlaan