Aschwin van Wel: 'Als voorzitter ben je het gezicht van de vereniging, maar  je doet het natuurlijk met de hele groep.'
Aschwin van Wel: 'Als voorzitter ben je het gezicht van de vereniging, maar je doet het natuurlijk met de hele groep.' Foto: Trudy Kroese

'Scouting Diemen staat open voor iedereen'

DIEMEN - "Dit zag ik niet aankomen, maar ik vind het wel heel leuk", was de reactie van een verraste Aschwin van Wel, (duo)voorzitter van Scouting Diemen toen hij de award kreeg. Hij is al vrijwel zijn hele leven lid van Scouting Diemen en zet zich al jaren in voor de vereniging en voor Diemen. "Aschwin is gepassioneerd en zeer zichtbaar als vertegenwoordiger van Scouting Diemen. Vooral door zijn niet-aflatende inzet, zeg maar gerust 'pitbull-achtige vasthoudendheid' om de blokhut te realiseren. Uitzonderlijk dat iemand zich daar zo in vastbijt en dat zo lang volhoudt", vindt de jury.

Aschwin zet zich al heel lang in als vrijwilliger. Dat is hem met de paplepel ingegeven: Aschwin komt uit een familie waarin het verenigingsleven en de inzet voor Diemen altijd een belangrijke rol speelde. Moeder Hanneke van Wel was lang actief in de lokale politiek en zet zich de laatste jaren in als voorzitter van de parochie van Sint Petrus' Banden. Vader Cor van Wel was altijd en is nog steeds actief bij SV Diemen. "Wat Aschwin zelf als kind al geleerd heeft, geeft hij nu door aan andere Diemense kinderen en jongeren; zij voelen zich thuis bij de scouting", aldus de jury.

Aschwin (43), getrouwd met Saskia en vader van dochter Britta en zoon Mika, woont zijn hele leven al in Diemen. Werken doet hij al 21 jaar bij het Diemense bedrijf Saan. Vlak voor zijn zevende begon hij bij de scouting, mee met zijn grote broer die al lid was, net als later zusje Elise. Aschwin is altijd bij Scouting Diemen gebleven, inmiddels al ruim 10 jaar als voorzitter: eerst samen met Gert Oosting, even solo, en nu met Jeroen Saan. Heel veel veranderd is er niet, vindt hij. "In grote lijnen doen wij het eigenlijk nog steeds als hoe het in mijn kindertijd al ging. Het hoeft allemaal niet luxe. Wij bieden kinderen met de normale middelen die er al jaren zijn een leuke tijd. Dat betekent niet dat we niet met onze tijd meegaan. De computer is bijvoorbeeld niet meer weg te denken. Wij staan open voor iedereen en alles. De één is goed in dit en de ander in dat en samen kom je daar dan sterker uit. Ook kinderen met een lichte handicap zijn bij ons welkom. We proberen daar dan zo veel mogelijk rekening mee te houden. Dat lukt niet altijd helemaal, het is natuurlijk wel een buitengebeuren."

Dat buitengebeuren komt niet helemaal uit de verf in het clubhuis aan de Emmastraat. Daarom zijn er al sinds 2006 plannen voor het bouwen van een dependance in de vorm van een blokhut in het Diemerbos. Eigenlijk zo lang Aschwin voorzitter is dus. Dat ging niet zonder slag of stoot. Eerst moest er een eigen plek komen in de plannen voor de herinrichting van het bos. Door de enorme volharding van de vereniging, met Aschwin steeds in de frontlinie, kwam de plek er en in februari 2014 konden we in de krant melden: 'Eindelijk plek voor Scouting in Diemerbos'. De eerste Diemense scouts hielden er een, ijskoud, kamp in februari 2015. Voor de felbegeerde blokhut moest nog verder gespaard worden. Dat deden de scouts met allerlei acties en het aantrekken van sponsors; het laatste zetje kwam in oktober dit jaar in de vorm van een subsidie van de gemeente. Als alles volgens plan verloopt, staat de blokhut er in de zomer van 2017.

Natuurlijk geldt de waardering van de jury niet alleen Aschwin, maar ook al die andere vrijwilligers van Scouting Diemen die zich op allerlei manieren inzetten voor de vereniging en voor Diemen. Maar voor de jury is Aschwin wel hét gezicht van Scouting Diemen, "vooral door zijn niet-aflatende inzet, zeg maar gerust 'pitbull-achtige vasthoudendheid' om de blokhut te realiseren. Uitzonderlijk dat iemand zich daar zo in vastbijt en zo lang volhoudt."

De jury vindt het belangrijk dat de blokhut er komt omdat volgens haar natuur en scouting juist zo bij elkaar horen. Uit het juryrapport: "Deze plek zal de waardering van kinderen en jongeren voor de natuur vergroten. Alleen al doordat de kinderen dan vaker in het bos zullen komen. Ook goed voor de kinderen: de natuur biedt rust. Zo heeft de eigen plek in het bos echt een meerwaarde. De jury is wel benieuwd hoe Scouting Diemen invulling gaat geven aan het natuurbeheer in het Diemerbos als de blokhut er straks is. Wij zullen dat scherp volgen."

De rol van Scouting Diemen in de lokale samenleving telde voor de jury van de Diemenaar van het Jaar ook zwaar mee. "Scouting Diemen is actief bij veel evenementen in Diemen. Je ziet ze echt overal: op 4 mei bij de herdenking, bij het Loswalfestival, het Diemer Festijn, de DiemerCross, de opening van de Diemer December Dagen en de Kerstommegang." "Er is door de winkeliers nog weleens een beroep gedaan op de scouts voor hulp bij het versieren in het winkelcentrum, en nooit tevergeefs", weet jurylid Hans Püttmann. Jurylid Tinka Veninga, voorzitter van de winnaar van vorig jaar Serve the City Diemen, ziet wel mogelijkheden voor een samenwerking met Scouting Diemen. "Scouting is er ook om iets voor anderen te betekenen. Natuurlijk doen de Diemense scouts dat door hun hulp en aanwezigheid bij al die Diemense evenementen, maar wie weet kunnen we ook eens samen een project ter hand nemen?" De reactie van de kersverse Diemenaar van het Jaar? "Natuurlijk, daar zijn wij best voor in."

Met de verkiezing van Diemenaar van het Jaar zet het DiemerNieuws de schijnwerper op de vele positieve initiatieven die Diemen rijk is, waarmee sociale binding wordt versterkt en het gevoel van trots op onze gemeente verder wordt aangewakkerd. Onze redactie nomineerde dit jaar drie kandidaten. Een onpartijdige jury, bestaande uit Tinka Veninga, voorzitter van Serve the City Diemen, Hans Püttmann, voorzitter van de winkeliersvereniging van het Diemerplein en eindredacteur Ingrid van Vlijmen, koos de uiteindelijke winnaar uit.

De beroemde klimmuur van Scouting Diemen, hier bij het Loswalfestival.
De eerste schoppen (symbolisch) de grond in voor de Blokhut in het Diemerbos.