De sloop van het pand in de Arent Krijtsstraat is nu echt begonnen.
De sloop van het pand in de Arent Krijtsstraat is nu echt begonnen. Foto: Trudy Kroese

Blij met sloop pand
Arent Krijtsstraat

DIEMEN - Er is deze week begonnen met de sloop van het gebouw op de hoek van de Arent Krijtsstraat en de Hartveldseweg. Op de plek van het voormalige kantoorpand komt een appartementencomplex.

Het pand met het adres Arent Krijtsstraat 1 was lange tijd de werkplek van werknemers van achtereenvolgens AVVL en Yarden. Op het dak stond de tijd-temperatuurklok waarop door velen een blik werd geworpen. Er zijn door de jaren heen diverse nieuwbouwplannen voor de plek van het pand gepresenteerd. Een van die plannen was de bouw van een hotel.

Anderhalve week geleden is begonnen met het ontruimen van het pand. Eigenaar Jan de Jager: "Twee weken geleden zijn er op woensdag 24 mensen in het pand aangetroffen en vorige week maandag twaalf mensen. Er lag ontzettend veel rommel in het gebouw die inmiddels is verwijderd. Denk aan matrassen, resten van etenswaren, maar ook uitwerpselen. Wij hebben er ook veel fietsen aangetroffen. Ik heb geen idee wie die fietsen in het gebouw heeft gezet."

Vorige week zijn er al diverse ruiten van het pand verwijderd, maandag is gestart met de sloop van een deel van de gevels. "Er wordt een wand tussen het pand en de Arent Krijtsstraat geplaatst om ervoor te zorgen dat er geen materiaal van het pand op het trottoir, fietspad en de weg terecht komt. Daarna kan er begonnen worden met de sloop van dat deel van het gebouw. Ik verwacht dat de sloop eind januari, begin februari afgerond is, maar dat hangt ook af van het weer."

De Jager is blij dat de sloop van het pand is begonnen. "We zijn hier ontzettend lang mee bezig geweest en ik zal blij zijn als het moment is aangebroken dat wij de grond kunnen overdragen aan de projectontwikkelaar. Ik vind het jammer dat het zo is gelopen. In het verleden zaten er vier studenten antikraak in het gebouw. Zij onderhielden het gebouw. De studenten moesten van de gemeente uit het pand vertrekken. Daarna hebben er lange tijd krakers in gezeten die het pand hebben uitgewoond. Die krakers mochten er van de gemeente wel blijven wonen. Dat heb ik altijd vreemd gevonden. Wat is het verschil tussen studenten die er antikraak wonen en krakers? Als die studenten er in hadden mogen blijven wonen was het pand minder verwaarloosd en had de buurt minder overlast ervaren."