Winkelactie bij Jumbo Vlaanderen.
Winkelactie bij Jumbo Vlaanderen. Foto: Trudy Kroese

Lokale bedrijven helpen graag

DIEMEN - Veel bedrijven in Diemen tonen hun betrokkenheid bij de lokale gemeenschap. De Stichting Voedselbank Diemen en de organisaties van evenementen doen dikwijls met succes een beroep op het lokale bedrijfsleven.

De Stichting Voedselbank Diemen hield zaterdag weer een winkelactie bij Albert Heijn in winkelcentrum Diemerplein en Jumbo in winkelcentrum Kruidenhof in Diemen-Zuid. Vrijwilligers van de Voedselbank Diemen verzochten klanten van de twee supermarkten om een of meerdere artikelen extra te kopen en die te schenken aan de voedselbank. Veel klanten reageerden positief op het verzoek van de voedselbank.

"De respons was fenomenaal", aldus Gerda Smit, voorzitter van de Stichting Voedselbank Diemen. "We hebben tussen de 130 en 140 kratten met artikelen ingezameld. Wij zijn enorm blij met de steun die wij krijgen. Wij bestaan nu tien jaar en ik zou mij kunnen indenken dat mensen het wel een beetje hebben gezien. Maar het tegendeel is het geval. Veel inwoners van Diemen leven met ons mee en steunen onze acties."

De voedselbank heeft ook een gift van 750 euro ontvangen van Shell in Diemen-Noord. "Met dat geld hebben wij bij de Jumbo in Diemen-Noord artikelen gekocht voor in de kerstpakketten van onze cliënten", aldus Smit.

Supermarkten
De supermarkten ontvangen regelmatig verzoeken om de helpende hand te bieden. Dikwijls worden die verzoeken gehonoreerd. Een recent voorbeeld was de opening van de Diemer December Dagen op donderdag 8 december. Tijdens de bijeenkomst voor het gemeentehuis, waar onder meer de lichten van de kerstboom werden ontstoken, was er voor aanwezigen een gratis glaasje glühwein en warme chocolademelk. Twee supermarkten lieten zich hier van hun beste kant zien: Albert Heijn had de glühwein kosteloos beschikbaar gesteld, supermarkt Deen de chocolademelk. Tijdens de Daarom Diemen Santa Run was supermarkt Deen opnieuw sponsor. Na afloop van zowel de Mini Santa Run als de Maxi Santa Run was er voor elke deelnemer een flesje water.

In het verleden kon de organisatie van de Kinderzomerspelen ook altijd een beroep doen op de supermarkten in Diemen. En tijdens de zwemvierdaagse die elk jaar door zwem- en waterpolovereniging De Meeuwen wordt georganiseerd, heeft Jumbo in Diemen-Zuid dikwijls drinken en fruit beschikbaar gesteld. Ook supermarkt Deen heeft dit gedaan, bijvoorbeeld tijdens de zwemvierdaagse van 2015.

Bedrijven als Koninklijke Saan en Oostenrijk Touringcars BV helpen vaak tijdens grote evenementen. Zo zorgt het touringcarbedrijf er elk jaar tijdens de seniorenmiddag op de donderdag van het Diemer Festijn voor dat de bewoners van de zorgcentra De Diem en Berkenstede naar de feesttent worden vervoerd en na afloop weer naar huis worden gebracht. De senioren ontvangen die middag een lekkernij bij de koffie of thee die gratis beschikbaar wordt gesteld door Schoolcatering Diemen. De seniorenmiddag wordt elk jaar gesponsord door de Diemer Apotheek. Koninklijke Saan is altijd bereid om voor transport van spullen te zorgen.

Kerstommegang
Maar ook andere bedrijven in Diemen zijn dikwijls bereid om in natura of via een financiële bijdrage lokale activiteiten te steunen. De Kerstommegang, die op zaterdag 24 december wordt gehouden, kan bijvoorbeeld rekenen op steun van de horecazaken Cheers, 't Pandje, Roediez en Café Mell en van bloemenkiosk Mooi by Rick! en de haringkiosk van Johan van Leijenhorst, beide aan de Hartveldseweg.

Nog een mooi voorbeeld: Holland Optical Company in Diemen heeft eerder dit jaar de kinderen van twaalf tot en met achttien jaar van cliënten van de Voedselbank Diemen een gratis oogmeting laten doen. Kinderen die een bril nodig hadden, kregen die gratis.

De lijst is niet volledig, maar toont wel aan dat de betrokkenheid van de lokale ondernemers belangrijk is en wordt gewaardeerd.

Gratis fruit en drinken van Deen tijdens zwemvierdaagse 2015.