Ook dit jaar staat er een levende kerststal op het plein voor de kerk.
Ook dit jaar staat er een levende kerststal op het plein voor de kerk. Foto: Trudy Kroese

Kerstommegang door centrum

DIEMEN - Het is een mooie traditie die door veel mensen in Diemen wordt gewaardeerd: de Kerstommegang die al jarenlang op kerstavond in Diemen plaatsvindt.

De Kerstommegang wordt ook dit keer georganiseerd door de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden en Scouting Diemen en richt zich op alle kinderen uit Diemen. Maar uiteraard mogen volwassenen ook meelopen. Ook dit jaar zullen er diverse dieren in de stoet meelopen.

De organisatie hoopt dat kinderen zich verkleden als personen die in het kerstverhaal voorkomen: Maria, Jozef, een engel of een koning. Daarnaast rekent de organisatie erop dat bewoners die langs de route wonen voor versiering als kaarsen, vuurkorven en andere kerstattributen zorgen. De deelnemers verzamelen zich zaterdagmiddag om 16.45 uur bij het gemeentehuis. Daar zal het Diemense dweilorkest de Neuteblazers kerstmuziek ten gehore brengen. De voormalige wethouder van Diemen Maïta van der Mark zal om 17.00 uur een stuk uit het kerstverhaal voorlezen, waarna de deelnemers kerstliederen zullen zingen.

Levende kerststal
Een kinderkoor van de Sint Petrus' Banden zal de Kerstommegang tijdens de hele route muzikaal begeleiden. Leden van Scouting Diemen begeleiden de kerstommegang eveneens en zorgen voor de opbouw van de levende kerststal voor de kerk Sint Petrus' Banden.

De deelnemers aan de Kerstommegang steken vervolgens de Ouddiemerlaan over naar grand café Cheers op het Diemerplein, waar voor het terras het tweede deel van het kerstverhaal wordt voorgelezen door een van de deelnemers. Cheers zorgt voor versnaperingen voor de grote en kleine 'pelgrims'. Via de Ouddiemerlaan gaat de optocht naar café 't Pandje waar Zoë Timmers het vervolg van het kerstverhaal zal voorlezen. De volgende stopplaats is het Van Medenbach Wakkerplein waar Liedje en Marijke zullen zingen. Het vervolg van het kerstverhaal wordt daar voorgelezen door Gina Miltenburg.

Via de Burgemeester Van Tienenweg gaat de Kerstommegang naar kerk de Ontmoeting waar Sjaak Groot een stuk uit het kerstverhaal zal voorlezen. Onder het luiden van de kerkklokken bereikt de Kerstommegang daarna het plein voor de Sint Petrus' Banden waar de dieren die met de Kerstommegang meelopen zich bij de rest van de levende kerststal zullen voegen. Hier leest pastor Han Hartog het laatste deel van het kerstverhaal voor en zullen de deelnemers worden onthaald op glühwein en chocolademelk van 't Pandje en hartige hapjes van Roediez.

Lokale bedrijven zijn sponsors van de Kerstommegang

Ad Jansen, vrijwilliger van de rooms-katholieke parochie Sint Petrus' Banden is al jaren betrokken bij de organisatie van de Kerstommegang. "De horecabedrijven Cheers, 't Pandje en Roediez sponsoren in natura, Café Mell, de eigenaar van bloemenstal Mooi by Rick! en Johan van Leijenhorst van de haringzaak op de Ouddiemerlaan leveren een financiële bijdrage. Daarnaast is er ook een aantal anonieme sponsors. Wij zijn heel blij met de steun van deze lokale bedrijven en andere sponsors. Maar uiteraard ook met de medewerking van Scouting Diemen en de Neuteblazers."