Mart Roumen: 'Bij sport spreekt de strijd mij aan, maar ook het sociale aspect.'
Mart Roumen: 'Bij sport spreekt de strijd mij aan, maar ook het sociale aspect.' Foto's: Trudy Kroese

'Sport loopt dwars door hiërarchie'

DIEMEN - Diemenaar Mart Roumen (26) is een veelzijdig man. Hij is onder andere sportjournalist, presentator, voorzitter van de afdeling Diemen van D66 en zet zich in als ambassadeur van Nederland Cares en het Anti-Discriminatie Bureau Zeeland. De kans is groot dat hij begin 2017 uit Diemen vertrekt omdat de woning die hij huurt onlangs is verkocht. "Als ik uit wordt gemaakt voor zakkenvuller, leg ik uit dat ik in al die jaren nul euro heb verdiend."

Mart Roumen werd geboren in 's-Heer-Arendskerke in Zeeland en beleefde een rustige jeugd in die provincie. Toch wist hij al op jonge leeftijd dat hij daar niet zou blijven. "Aan het einde van de middelbare school heb ik drie zomers als strandwacht in Domburg gewerkt. De combinatie van vrijheid en sport trok mij enorm. Daarnaast wilde ik indertijd technisch directeur van Feyenoord worden. De opleiding Sport, Management en Ondernemen was een logische stap. Ik ging in Geuzenveld wonen. Het beviel mij direct in Amsterdam. Ik kreeg energie van de stad en had meteen een intensief sociaal leven. De vrijheid beviel mij enorm."

Wat ben je na je studie gaan doen?
"Ik heb die studie niet afgemaakt. Na twee jaar werd ik sportcoördinator in Almere, en ging ik ook werken bij de Alliantie Gelijkspelen, met als doel om de sport homovriendelijker te maken. Ik was 19 jaar en zat aan tafel met mensen van NOC*NSF, de KNVB en betaald voetbalclubs. Voor mij was dat echt fantastisch om mee te maken. In die tijd portretteerde ik openlijk homoseksuele topsporters, en ook topsportboegbeelden die zich uitspraken voor een homovriendelijke sportwereld, zoals Ron Vlaar, hij was toen aanvoerder van Feyenoord. Dat interviewen vond ik eigenlijk de allerleukste component van mijn werk, waardoor ik de mogelijkheid onderzocht om daar mijn werk van te maken. Ik schreef sollicitatiebrieven naar de Volkskrant en Het Parool. Marije Randewijk, de chef Sport van de Volkskrant, reageerde positief. Ik mocht toen meewerken en in de keuken kijken van een A-merk als de Volkskrant. Een ingrijpende gebeurtenis in mijn privéleven maakte echter een abrupt einde aan deze stage. Later heb ik die lijn weer opgepakt door grote projecten op te pakken voor het sportmerk Helden en voor NPO Radio 1. Nu werk ik bij Ziggo als sportredacteur."

Wat doe je daar precies?
"Ik ben verantwoordelijk voor de uitingen rondom alle grote campagnes. Het werk is heel gevarieerd, van de sponsordeal met Ajax tot het eenjarig bestaan van Ziggo Sport. Wij zijn momenteel met een heel toffe campagne bezig. Zondag mogen twee teams die zich na diverse voorronden hebben geplaatst op het veld van de Amsterdam Arena op de X-Box FIFA 17 tegen elkaar spelen. Die finale gaat tussen teams van twee supporters van Ajax en twee supporters van PSV. Het is prachtig voor de deelnemers en een goede campagne voor Ziggo."

Waar komt jouw fascinatie voor sport vandaan?
"Ik heb in de jeugd van VV Arendskerke gevoetbald en mijn moeder en mijn broer hebben getennist. Maar ik kom niet uit een echte sportfamilie. Bij sport spreekt de strijd mij aan, maar ook het sociale aspect. Sport speelt een belangrijke rol in het leven van veel mensen en wordt onderschat door de overheid, politici en andere beleidsmakers. Sport loopt dwars door hiërarchie. Als de directeur en de koffiejuffrouw over voetbal praten spreken zij elkaars taal. Die verbroedering vind ik echt schitterend."

Hoe ben je bij D66 terechtgekomen?"
"In 2006 bestond de fractie van D66 in de Tweede Kamer uit drie leden: Alexander Pechtold, Boris van der Ham en Fatma Koser Kaya. Ik vond het mooi hoe die kleine club het eigengereid opnam tegen de andere fracties en ook de ideeën van D66 spraken mij aan: het vrijzinnige, de aandacht voor keuzevrijheid en het gelijkstellen van christendom, islam en humanisme. Ik ben toen lid geworden van D66 en de Jonge Democraten. Later heb ik ontdekt dat er ook een lokale D66-afdeling actief was en heb ik daar ook stapsgewijs een actievere rol genomen. Nu ben ik voorzitter van de afdeling."

Hoe vind je dat D66 het in Diemen doet?
"De vereniging is superactief als we het vergelijken met andere partijen. Daarnaast vind ik dat wethouder Jeroen Klaasse en de fractie het erg goed doen. Jeroen is erin geslaagd om een aantal zaken voor elkaar te krijgen door zijn inhoudelijke kennis van de dossiers en zijn sympathieke uitstraling. Ik heb de indruk dat de samenwerking binnen het college van B en W goed is en op vertrouwen is gebaseerd."

Er is veel kritiek op de zogenaamde politieke elite.
"De manier waarop landelijke politici soms worden benaderd vind ik onredelijk en soms heel agressief. Dat merken we als D66 Diemen ook wel op straat. Ook ik word weleens uitgemaakt voor 'zakkenvuller'. Ik leg die mensen dan uit dat ik vrijwillig voor D66 werk en in al die jaren nul euro heb ontvangen. Dan komen ze vaak wel tot inkeer. Het bedrag dat raadsleden ontvangen is niet hoog. Mensen die in de lokale politiek actief zijn, steken daar heel veel van hun vrije tijd in."

Binnenkort verschijnt jouw roman.
"Een van mijn twee broers, Thijs, had kanker. Hij woont in Berlijn. Ik heb een roman geschreven en in een studio opgenomen, met de titel 'De Puurste Chocolade'. Door dit boek kon ik op afstand iets voor mijn broer betekenen. Ik stuurde hem elke avond om 21.00 uur een audiofragment van het boek. Het is fictie, maar er zitten wel veel knipogen in die verwijzen naar ons leven. Aanvankelijk zou het boek eind november uitkomen, maar omdat mijn broer met een tegenslag te maken kreeg, heb ik de presentatie uitgesteld. Het boek verschijnt naar verwachting medio februari 2017. Het audioboek is nu al wel gratis te beluisteren op YouTube: http://bit.ly/2hmTqVE."

Mart Roumen als presentator van de Sportploeg van het Jaar tijdens het Loswalfestival.