Burgemeester Boog: 'Laat ons optreden voor alle verhuurders een waarschuwing zijn.'
Burgemeester Boog: 'Laat ons optreden voor alle verhuurders een waarschuwing zijn.' Foto: Trudy Kroese

Burgemeester wil uitbreiding sluitingsbeleid

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft sinds vorig jaar november elf panden in Diemen (tijdelijk) gesloten vanwege illegale hennepteelt of de aanwezigheid van harddrugs. In één pand werden ook vuurwapens aangetroffen. Het betrof zes woningen, vier bedrijfspanden en een caravan.

Op basis van de Opiumwet heeft de burgemeester de bevoegdheid panden tijdelijk te sluiten wanneer daar veel drugs aangetroffen worden. Burgemeester Boog heeft vorig jaar besloten deze wet in Diemen actief toe te passen. Hij licht toe: "In deze gevallen gaat het niet om kleinschalige teelt voor eigen gebruik, maar om professionele teelt. Dit gebeurt vaak door criminele organisaties. Stroom wordt meestal illegaal afgetapt en daardoor is er brandgevaar voor de directe omgeving. Daarnaast trekt dit soort panden vaak ook andere criminaliteit aan. Ik sta voor de veiligheid en leefbaarheid in onze gemeente: daarom zijn we actief bezig met het sluiten van dergelijke panden en moeten verdachten door justitie vervolgd worden."
Burgemeester Boog wijst verhuurders in Diemen erop dat zij voorzichtig moeten zijn met het verhuren van hun panden. "Laat ons optreden voor alle verhuurders een waarschuwing zijn. Als blijkt dat er in jouw pand drugs worden geteeld of worden verhandeld, dan ga je niet vrijuit. We zullen het pand (tijdelijk) sluiten en alle kosten verhalen. En als je dit soort praktijken faciliteert, kun je ook strafrechtelijk vervolgd worden." Woningcorporaties kunnen ook het huurcontract verbreken.

Goede samenwerking
Gemeente en politie werken volgens de burgemeester goed samen om dit aangescherpte beleid uit te voeren. Maar de burgemeester wil verder gaan en het actief sluitingsbeleid uitbreiden. Een voorstel daartoe wordt op 15 december door de gemeenteraad besproken. Boog: "Ik heb de gemeenteraad voorgesteld om ook openbaar toegankelijke ruimtes te kunnen sluiten als er (vuur)wapens worden aangetroffen, er sprake is van illegaal gokken, er gediscrimineerd wordt of als er andere ernstige inbreuken op de openbare orde plaatsvinden of dreigen. Ik hoop dat de raad mij hierin steunt. Zo kunnen we Diemen weer wat veiliger maken."

De burgemeester geeft aan dat er op dit moment geen concrete aanleiding is om het actief sluitingsbeleid uit te breiden. Hij wil dat de gemeenteraad het sluitingsbeleid uitbreidt zodat hij indien nodig maatregelen kan nemen.