Rens Wit en Dionne Tool organiseren de Santa Run.
Rens Wit en Dionne Tool organiseren de Santa Run. Foto: Trudy Kroese

Santa Run: rennen in kerstoutfit

DIEMEN - In het centrum van Diemen vindt vrijdagmiddag 16 december de Daarom Diemen Santa Run plaats. Het betreft hier een kerstloop voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar uit Diemen. De Santa Run, die zoals de naam al aangeeft in het teken staat van kerst, wordt georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en de gemeente (Daarom Diemen).

Buurtsportcoaches Dionne Tool en Rens Wit van de SWD zijn al enige tijd bezig met de organisatie van het evenement, dat voor de eerste keer in Diemen wordt gehouden en wellicht tot een jaarlijkse traditie zal uitgroeien.

Twee wedstrijden
Dionne Tool legt uit dat er die middag twee wedstrijden zijn: de Mini Santa Run en de Maxi Santa Run. "De kinderen van vier tot en met zes jaar lopen een kleine ronde die wordt uitgezet op het Diemerplein. Kinderen vanaf zeven jaar lopen een parcours van ongeveer een kilometer lang. Zij gaan van start op het Diemerplein en lopen vervolgens onder meer om het Van Markenplantsoen en door een deel van het Nelson Mandelapark. De finish is weer op het Diemerplein. Wedstrijden als de Santa Run worden al enige jaren in andere gemeenten in Nederland gehouden en zijn een groot succes. Het leek ons leuk om de Santa Run ook in Diemen te organiseren. Wij hopen dat het een succes wordt."

De Santa Run staat uiteraard in het teken van kerst. Alle deelnemers ontvangen van de organisatie een startnummer en een kerstmuts. De organisatie hoopt dat veel kinderen zich voor de Santa Run zullen uitdossen in kerstkleding. Er zijn niet alleen prijzen voor de nummers 1, 2 en 3 van de beide kerstlopen, maar ook de deelnemer met de mooiste kerstoutfit ontvangt een prijs.

Sfeervol
Het Diemerplein zal tijdens de Santa Run een gezellige kerstsfeer uitstralen. "De Santa Run vindt in de namiddag plaats, het is dan al donker en sfeervol", legt Dionne uit. "De kinderen kunnen zich vanaf 16.00 uur verzamelen en hun startnummer ophalen op het Diemerplein. De warming-up start om 16.30 uur. De Mini Santa Run begint om 16.45 uur en om 17.00 uur gaat de Maxi Santa Run van start. Daarna is de prijsuitreiking."

Tijdens de wedstrijd van kinderen vanaf zeven jaar zullen er ervaren 'voorlopers' meedoen. Zij zullen het tempo bepalen en ervoor zorgen dat de kinderen niet te snel van start gaan, in de beginfase al hun energie gebruiken en daardoor moeite zullen hebben om de hardloopwedstrijd te voltooien. De 'voorlopers' zullen tijdens de laatste fase van de wedstrijd van het parcours stappen om de deelnemers de kans te geven onderling uit te vechten wie de snelste is.

Het Diemerplein zal tijdens de kerstrun een gezellige kerstsfeer uitstralen

Dionne en Rens hebben inmiddels alle basisscholen in Diemen benaderd en informatie gegeven over de Santa Run. Kinderen kunnen zich overigens nog steeds inschrijven voor de Santa Run. Dit kan door een e-mail te sturen aan Dionne Tool: d.tool@welzijndiemen.nl. De deadline is maandag 12 december.

De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers die vrijdag 16 december willen helpen als begeleider op het parcours. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Dionne Tool.