Wethouder Jeroen Klaasse is verantwoordelijk voor cirtymarketing.
Wethouder Jeroen Klaasse is verantwoordelijk voor cirtymarketing. Foto's: Trudy Kroese

Citymarketing: bekendheid en imago Diemen beter

DIEMEN - De gemeente is ruim anderhalf jaar bezig met citymarketing onder de vlag van Daarom Diemen. De lancering was in mei 2015. Daarvoor was al gestart met een partnernetwerk en daar is het logo uit voortgekomen. In het logo van Daarom Diemen zijn de drie kernkwaliteiten van Diemen te herkennen. Wethouder Jeroen Klaasse vertelt over de stand van zaken.

door Oscar Borghardt

Klaasse: "Daarom Diemen is vooral een netwerk van partners die met elkaar Diemen op de kaart zetten om zo van Diemen een fijnere plek te maken om te wonen en te ondernemen. Dat is in het belang van individuele bewoners, maar ook van winkeliers, sportieve en culturele verenigingen en voorzieningen. De gemeente wil samen met alle partners Diemen levendiger maken. Zo wordt de evenementenagenda uitgebreid en wordt er ingezet op meer sfeer in de openbare ruimte. Verder willen we meer aandacht genereren voor al die positieve activiteiten die al plaatsvinden in Diemen door ze aan deze initiatieven te verbinden met Daarom Diemen."
Uit onderzoek is gebleken dat Diemen drie kernkwaliteiten heeft die erbovenuit steken: Diemen ligt dicht bij Amsterdam, de bereikbaarheid en het dorps-stedelijke karakter. Klaasse: "De bereikbaarheid van Diemen is uniek: de snelwegen liggen dichtbij en het openbaar vervoer is uitstekend. Denk aan twee stations, de trein, metro, tram en bus. Diemen wordt als dorps-stedelijk ervaren. Dit houdt in dat mensen Diemen een gemeente vinden met een eigen karakter en eigen schaal."

Budget
"Er is een budget van 100.000 euro voor Daarom Diemen voor de jaren 2015-2018. Enerzijds om het imago te versterken maar ook om een partnernetwerk op te bouwen, evenementen te organiseren en andere initiatieven van de grond te trekken (zoals de historische wandeling 'Diemen in de Tweede Wereldoorlog'), het welkomstpakket voor nieuwe bewoners en het kraamcadeau voor pasgeboren kinderen. Het kraamcadeau is een vorm van merchandising, maar het welkomstpakket voor nieuwe bewoners is meer dan dat. Het is een visitekaartje van de gemeente."

Diemenizen
"Het doel is om nieuwe bewoners te 'Diemenizen', ofwel nieuwe bewoners moeten verleid worden om Diemense voorzieningen zoals het zwembad, De Omval, de bibliotheek en de winkelcentra te bezoeken en actief te worden in het verenigingsleven. Door ook inwoners van de nieuwe wijken Plantage De Sniep en Holland Park op te nemen in de Diemense gemeenschap, versterk je het bestaande voorzieningenaanbod en creƫer je meer sociale cohesie in de gemeente. Anders verword je tot een saaie stadswijk van Amsterdam." Klaasse is van mening dat citymarketing werkt. "Naast de bekendheid en het verbeterde imago van Diemen zien wij dat er meer samenwerking ontstaat met allerlei partners met wie we samen onder de vlag van Daarom Diemen allerlei activiteiten ontplooien Het aantal partners breidt nog steeds verder uit."

Dat er veel interesse voor Daarom Diemen is blijkt uit het aantal bezoekers van de Facebookpagina die vier maanden geleden gelanceerd werd en nu al 2700 likes heeft.

Het doel is om nieuwe bewoners te 'Diemenizen'
Het logo van Daarom Diemen tijdens de prijsuitreiking Kunstprijs Diemen.