Aaliyah (rechts) verkoopt artikelen.
Aaliyah (rechts) verkoopt artikelen. Foto: Trudy Kroese

Leerlingen zetten zich in voor goed doel

DIEMEN - Leerlingen van groep 7 van basisschool De Nieuwe Kring zijn in het gebouw van de school een fairtradewinkel gestart. De winkel is vrijdagmiddag officieel geopend. De naam van de tijdelijke winkel is Het Elsengroen.

De winkel is een initiatief van Aaliyah, leerlinge van groep 7 van De Nieuwe Kring. Zij zag enige tijd geleden in het journaal een item over een fairtradewinkel in een school elders in Nederland en kwam op het idee om een vergelijkbaar project te starten.

De ondernemende Aaliyah vond een aantal andere leerlingen van groep 7 van haar school bereid om mee te doen met het project: Eva, Rodan, Lyque, Funke en Gaia. Samen met Nelie Röfekamp, een van de twee directeuren van De Nieuwe Kring, bespraken zij het plan. Zij stuurden vervolgens een e-mail naar Els Nuisker van de Wereldwinkel Diemen. De Wereldwinkel Diemen staat elke vrijdag en zaterdag met een bus op het Diemerplein en bestaat in 2017 twintig jaar. Els was meteen enthousiast en besloot mee te werken. De leerlingen en Els hebben drie vrijdagmiddagen na schooltijd aan het project gewerkt. Zij hebben zich onder andere beziggehouden met de zakelijke kant en het verzorgen van public relations voor het project. Ook hebben zij bij de Wereldwinkel Diemen artikelen uitgezocht die zij in de fairtradewinkel verkopen. De kinderen die in de fairtradewinkel werken hebben allen visitekaartjes gekregen en zijn benoemd tot ambassadeur van de eerlijke handel.

Vrijdagochtend werd op de begane grond van De Nieuwe Kring de winkel Het Elsengroen ingericht. Aaliyah en de vijf andere kinderen hebben de artikelen op een overzichtelijke manier uitgestald en geprijsd. Veel ouders waren vrijdagmiddag naar de school gekomen en kochten een of meerdere artikelen. De kinderen hebben zelf de producten afgerekend. Dat ging foutloos. De opbrengst gaat naar projecten van de Wereldwinkel Diemen.

De komende drie vrijdagen (25 november, 2 en 9 december) is de winkel in De Nieuwe Kring opnieuw geopend van 12.30 tot 13.00 uur. Ouders, familieleden, maar ook buurtbewoners en andere belangstellenden zijn dan van harte welkom om de artikelen te bekijken en eventueel te kopen. Op vrijdag 25 november zijn er in de winkel allerlei artikelen te koop die verband houden met olifanten, zoals houten beeldjes.

Initiatief komt van leerlinge Aaliyah