De stoomboot is gearriveerd.
De stoomboot is gearriveerd. Foto: Trudy Kroese

Sinterklaas krijgt weer warm welkom in Diemen

DIEMEN - Sinterklaas is zaterdagochtend in Diemen gearriveerd. De goedheiligman kwam rond 10.30 uur aan bij de loswal. Sinterklaas en zijn Pieten waren duidelijk blij dat zij de kinderen uit Diemen weer konden ontmoeten. Zij schudden veel handen en deelden veel snoep uit. Om 11.30 uur werd Sint Nicolaas op het Diemerplein welkom geheten door burgemeester Erik Boog.

Het was zaterdagochtend koud. De ouders die naar de intocht van de Sint gingen hadden warme kleding aangetrokken en ook hun kinderen goed ingepakt. De eerste bezoekers waren al rond 10.00 uur op de loswal aanwezig. Entertainers Martin Williams en Mike hadden geen enkele moeite om de sfeer er snel in te brengen. Zij zongen met luide stem sinterklaasliedjes die door veel kinderen werden meegezongen. Aan beide kanten van de Weespertrekvaart zochten steeds meer mensen een mooi plekje. De harten van de kinderen klopten inderdaad vol verwachting.

Plotseling klonk een harde beltoon van een telefoon. Sint Nicolaas belde hoogstpersoonlijk Martin Williams met de vraag of er in Diemen wel kinderen op hem stonden te wachten. De presentator legde de vraag voor aan de kinderen die met z'n allen heel hard 'Jaaaaa' riepen. Daarna werd er een sinterklaasliedje gezongen. De kindervriend uit Spanje was overtuigd en gaf de kapiteins van de twee boten de opdracht om met volle kracht in de richting van Diemen te varen.

Kort daarna zagen kinderen snelle boten in het water van de Weespertrekvaart verschijnen. In die vaartuigen zaten de Duikpieten die de kinderen vast voorbereidden op de komst van Sinterklaas. De boten schoten door het water. Een enkele dappere Duikpiet dook het ijskoude water in.

En toen was het zover. De klok van de Sint-Petrusbandenkerk ging luiden en de Diemerbrug ging langzaam omhoog. De twee boten verschenen. Op de eerste boot zaten onder anderen de leden van de Pepernotenband, die diverse sinterklaasliedjes speelden. Uiteraard zongen de kinderen luid mee. Vlak daarna kwam de boot met Sinterklaas en de Pieten aanvaren. Sinterklaas en zijn trouwe helpers zwaaiden naar de kinderen op de wal. Een aantal Pieten sprong snel van de boot af en gaf de kinderen heerlijke pepernoten en ander strooigoed. De boten gingen eerst langs de kade aan de Hartveldseweg en staken toen over naar de loswal. Iedereen kon de Sint daardoor van dichtbij zien.

Nadat de Sint was ontvangen, stapte hij in een wagen die door paarden werd voortgetrokken. De goedheiligman ging voorop in de optocht die vanaf Diemen-Zuid, via de Diemerbrug en de Burgemeester Bickerstraat naar het Diemerplein ging. Daar klom Sinterklaas op het podium en schudde hij de hand van burgemeester Boog. De goedheiligman en de burgemeester kennen elkaar inmiddels. Ook vorig jaar ontmoetten zij elkaar. Burgemeester Boog werd geassisteerd door kinderburgemeester Mirthe. Het was een van haar laatste optredens. Binnenkort krijgt zij een opvolger. Een aantal kinderen had het geluk om op het podium bij Sinterklaas te worden geroepen.

Voor de kinderen is er nu een leuke, maar ook heel spannende periode aangebroken. Zij mogen af en toe hun schoen zetten en tellen vol verwachting af naar 5 december, de dag dat Sinterklaas zijn verjaardag viert en alle lieve kinderen met cadeaus verrast. Maar het is al vaker gezegd: in Diemen wonen alleen maar lieve kinderen.

De optocht door de Burgemeester Bickerstraat.
De Steppieten waren populair.
Het was druk op het Diemerplein.
Pieten delen snoepgoed uit.