Lijn 9 gaat in de toekomst anders rijden, dus dat wordt even puzzelen voor de juiste route.
Lijn 9 gaat in de toekomst anders rijden, dus dat wordt even puzzelen voor de juiste route. Foto: Jolanda Fisser

Wie naar De Bijenkorf wil, moet straks overstappen

DIEMEN - Als in de zomer van 2018 de Noord/Zuidlijn in gebruik wordt genomen, kun je vanuit Diemen niet meer met lijn 9 rechtstreeks naar het centrum van Amsterdam. Dat staat in het vervoerplan GVB 2018, dat donderdag 17 november wordt besproken in de gemeenteraad van Diemen.

De Noord/Zuidlijn gaat volgens de huidige planning op 22 juli 2018 rijden. Het GVB voert die dag een nieuwe vervoerplan in. De route van veel trams en bussen wordt gewijzigd en ook komen er nieuwe lijnnummers. Volgens het plan rijdt lijn 9 dan niet meer naar het Centraal Station, maar slaat de tram bij het Alexanderplein in Amsterdam-Oost af en rijdt dan via het Weesperplein, het Weteringplantsoen, het Leidseplein en Amsterdam-West naar Sloterdijk. Reizigers kunnen bij het Weesperplein overstappen op de metro en bij het Weteringplantsoen op de Noord/Zuidlijn. Lijn 14 rijdt dan vanaf het Alexanderplein via het centrum door naar het Centraal Station. Lijn 14 rijdt nu nog naar de Dam, slaat af en rijdt naar Amsterdam-West. Het plan van het GVB heeft tot veel reacties geleid. Sommige inwoners van Diemen vinden het prettig dat de tram in de toekomst op het Leidseplein gaat stoppen, andere betreuren het dat de directe tramverbinding naar het CS verdwijnt.

Er zijn alternatieven voor inwoners van Diemen. Er is een directe verbinding van het station in het centrum van Diemen en het Centraal Station en de metro rijdt van station Diemen-Zuid naar het Centraal Station. Maar vooral mensen die dicht bij de haltes van lijn 9 in Diemen wonen gaan er op achteruit. Daarnaast wordt de metro door een aantal mensen nog steeds niet als volledig veilig ervaren. "De metro neem ik al jaren niet meer, want ik wil mijn halsketting graag houden", zei Leefbaar Diemen-raadslid Rosali Herder onlangs tijdens een vergadering van de gemeenteraad.

Peter Prins, fractievoorzitter van de Partij van de Ouderen (PvdO), kent de zorgen van sommige inwoners van Diemen. "Ik vind het een slechte zaak dat inwoners van Diemen die gebruikmaken van lijn 9 en naar het centrum van Amsterdam willen reizen in de toekomst op het Alexanderplein moeten overstappen. In mijn omgeving hoor ik vooral van ouderen dat zij liever in de tram willen blijven zitten dan dat zij moeten overstappen. Dat de tram er langer over doet, nemen zij op de koop toe." De trein en de metro zijn voor veel mensen geen goed alternatief, vindt Prins. "De inwoners die relatief dicht bij de tram wonen geven de voorkeur aan de tram. Voor een aantal van hen zijn de stations te ver weg."

Verwend
Er zijn ook inwoners van Diemen die wijziging van de route geen probleem vinden. Een echtpaar van middelbare leeftijd staat op de tramhalte aan de Hartveldseweg te wachten. "Als wij naar het centrum gaan nemen wij meestal lijn 9", aldus de vrouw. "Als wij in de toekomst naar De Bijenkorf willen, stappen wij gewoon over. Dat vinden wij geen probleem. Mensen moeten niet vergeten dat wij in Diemen ontzettend verwend zijn wat betreft het openbaar vervoer. Wij zijn een aantal jaren uit Diemen weggeweest en woonden toen in het oosten van het land. Daar was het openbaar vervoer veel minder goed. Als je hier weer terug bent, waardeer je het openbaar vervoer enorm."

Diemen heeft een goede verbinding met Amsterdam.