De eerste Pink Borrel in Grand Café Blauw was een groot succes.
De eerste Pink Borrel in Grand Café Blauw was een groot succes. Foto: Trudy Kroese

Diemen wordt Regenbooggemeente

DIEMEN - De eerste Pink Borrel van Pink Diemen in oktober was een groot succes. Ruim 40 lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT's) kwamen naar Grand Café Blauw om elkaar te leren kennen en de eerste nieuwe afspraken om met elkaar dingen te ondernemen zijn gemaakt. De gemeente Diemen is bezig om het LHBT-beleid vast te leggen en de oprichting van Pink Diemen past daar heel goed in.

Twaalf betrokken inwoners gaven in september gehoor aan een oproep van de gemeente om mee te praten over de invulling van het LHBT-beleid in Diemen. 42 grotere steden in Nederland zijn sinds 2014 al 'Regenboogsteden'. Ook Diemen wil dat predicaat krijgen en is daarom bezig het LHBT-beleid in kaart te brengen. "Het is niet zo dat er nog niets gebeurde op dit gebied in Diemen, maar nu denken we er wel wat bewuster over na hoe we Diemen een veilige plaats kunnen laten zijn voor iedereen. De sociale acceptatie, veiligheid en zichtbaarheid van LHBT's vinden wij belangrijk", zegt wethouder Jeroen Klaasse. "Het lijkt erop dat in heel Nederland de tolerantie ten opzichte van LHBT's wat aan het afkalven is. Met name onder ouderen, jongeren en in allochtone groepen. Ik heb zelf drie zonen die nog heel klein zijn, maar mochten zij in de toekomst uit de kast komen dan hoop ik wel dat zij het gevoel hebben dat ze in een veilige omgeving zijn en daar voor uit kunnen komen. Dat gun ik ieder mens in Diemen en daarbuiten." Klaasse wil op diverse terreinen aan de slag met LHBT-beleid. "We zijn bijvoorbeeld in gesprek met de zorginstellingen de Diem en Berkenstede. Ouderen in zorginstellingen gaan vaak weer terug de kast in omdat ze er niet voor uit willen komen bij andere bewoners en de verpleging niet altijd op een goede manier weet in te grijpen. Cordaan is daar ook al mee bezig en wil volgend jaar voor beide instellingen het keurmerk De Roze Loper halen. We gaan ook in overleg met de Sportraad, te vaak wordt homo nog als scheldwoord gehoord op de sportvelden. We zoeken contact met de John Blankenstein Foundation, die workshops geeft over dit onderwerp. Voorlichting op scholen vinden we erg belangrijk. Ook de Jongerenraad is zeer geïnteresseerd in dit onderwerp en van hen hebben we gehoord dat de voorlichting op middelbare scholen heel wisselend is."

Aan de twaalf betrokken bewoners vroeg Klaasse wat zij het meest missen in Diemen. Dat bleek een plek voor ontmoeting te zijn. "Voor een gaybar is Diemen niet groot genoeg waarschijnlijk, maar voor de Pink Borrels zoals die nu georganiseerd worden, is genoeg animo; dat bleek meteen de eerste keer al: er waren meer dan 40 bezoekers", aldus Klaasse. De gemeente stelt ook een kleine, incidentele subsidie beschikbaar. Voor een belangrijk deel zijn de plannen voor het LHBT-beleid binnen bestaande budgetten realiseerbaar. "Het hijsen van de regenboogvlag bijvoorbeeld kost geen geld. Workshops kunnen uit een opleidingsbudget betaald worden."

Tijdens die eerste Pink Borrel werden meteen vervolgafspraken gemaakt en de nodige ideeën voor nieuwe activiteiten geopperd. Organisatoren Els Mandemaker, Lodewijk de Zwart en Theo Grömmel hopen dat meer LHBT's zich actief zullen inzetten om dit allemaal mogelijk te maken. Speciaal beleid voor LHBT's in Diemen juichen de organisatoren van de Pink Borrel toe. Bang dat ze de groep op deze manier juist apart zetten, zijn ze niet. "Sommige discriminatie kan heel positief werken", zegt De Zwart. "Door jezelf zichtbaar te maken, kun je je omgeving veranderen. Wij willen graag dat het in de toekomst voor de kinderen van nu die homoseksueel zijn makkelijker wordt dan het voor ons was. En is. Want we merken wel dat homoseksualiteit minder geaccepteerd is dan een aantal jaar geleden." Toch is Nederland nog een goed land om in te wonen als LHBT'er, merkt Mandemaker op. "Ik ben pastoraal werker bij de Stichting Evangelische Roze Vieringen en daar komen veel homoseksuele vluchtelingen uit Afrika en Azië. Zij zijn enorm - positief - verbaasd over wat hier gewoon kan: samen over straat, zich kleden zoals zij willen."

De Pink Borrel in Grand Café Blauw in De Omval is iedere vierde woensdagavond van de maand vanaf 19.30 uur, de volgende dus op 23 november. Alleen in december eenmalig een week eerder in verband met de feestdagen. Meer informatie is te vinden op de website pinkdiemen.nl en in de Facebookgroep Pink Diemen. Contact is mogelijk via pinkdiemen@gmail.com.