Burgemeester, kunstenares en kinderen onthullen muurschildering.
Burgemeester, kunstenares en kinderen onthullen muurschildering. Foto: Trudy Kroese

Kunstenares maakt muurschilderingen AGO Zwembad

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft vrijdagmiddag een muurschildering aan de wand van het AGO Zwembad onthuld. Het kunstwerk is gemaakt door Soraya Moncada Abel.

Soraya is een kunstenares uit Nicaragua. Zij heeft twee muurschilderingen gemaakt in opdracht van Vivos, de Diemense vereniging voor ontwikkelingssamenwerking die een vriendschapsband onderhoudt met het plaatsje Nandaime in Nicaragua. Het gaat om de muurschildering aan de gevel van het AGO Zwembad en om een muurschildering in de hal van het zwembad.

Vivos werd op 1 december 1986 opgericht en bestaat over ruim een maand dus dertig jaar.

Soraya werkte vorige week maandag en dinsdag aan de muurschildering en kreeg hierbij hulp van kinderen die op Plantage De Sniep wonen. De kinderen waren vrijdagmiddag aanwezig bij de onthulling. Soraya verblijft een maand in Nederland. Naast Diemen brengt zij ook een bezoek aan Tilburg, Leiden en Zoetermeer, gemeenten die eveneens een vriendschapsband met een plaats in Nicaragua onderhouden. Soraya heeft in het verleden vaker kunst in de openbare ruimte van Diemen gemaakt, vertelt Peter Prins, ex-voorzitter van Vivos. "Een jaar of tien geleden heeft Soraya een muurschildering gemaakt in het noodgebouw van basisschool De Nieuwe Kring. Dat gebouw stond naast Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Enkele jaren geleden heeft zij vier muurschilderingen in brede school Noorderbreedte gemaakt."

Saskia Kaptijn, voorzitter van Vivos: "Wij hebben een Facebookevent gemaakt waarbij wij mensen vroegen om een plek voor een muurschildering te noemen. Er zijn diverse suggesties gedaan, waaronder het viaduct op de Muiderstraatweg. Er is gekozen voor het AGO Zwembad."

Burgemeester Boog vindt het mooi dat de muurschildering nu op de gevel van het AGO Zwembad hangt. Hij vertelde dat het er dit jaar enige tijd naar uitzag dat het zwembad zou moeten verdwijnen. Maar mede doordat de gemeente Diemen een subsidie heeft verstrekt kan het AGO Zwembad met ingang van 1 januari 2017 minimaal vijf jaar door. De gemeente heeft ook een financiƫle bijdrage geleverd voor de muurschildering. De subsidie voor het kunstwerk is verstrekt via Daarom Diemen, het marketinginstrument van de gemeente.