Maxim richt zich anderhalf jaar lang alleen op de Solar Challenge, studeren moet even wachten.
Maxim richt zich anderhalf jaar lang alleen op de Solar Challenge, studeren moet even wachten. Foto: Patrick Ooms

Anderhalf jaar bouwen aan een zonneauto

DIEMEN - Maxim Peters (20) uit Diemen is derdejaars student werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente. Hij is hoofd Mechanica van Solar Team Twente dat in oktober 2017 meedoet aan de Bridgestone World Solar Challenge in Australië. De race is weliswaar pas over een jaar, maar dat is eigenlijk nog maar relatief weinig tijd om alles voor te bereiden: er moet een hele nieuwe zonneauto gebouwd worden. De studie staat voor anderhalf jaar in de ijskast, want alle tijd en energie gaat nu naar het solarteam. Maar deze ervaring is dat zeker waard.

De tickets al geboekt voor Australië?
"Nou, we gaan pas ergens eind augustus 2017 naar Australië. De race is van 8 tot 15 oktober, maar we moeten alles testen in de omstandigheden daar en de auto in perfecte staat brengen. Na de race wil ik nog een paar weken reizen door het land, we zijn er dan toch. Of mijn familie en vriendin ook komen, weet ik nog niet. Mijn ouders, zus en vriendin waren er wel bij in Zolder in België toen we Europees kampioen werden tijdens de European Solar Race."

Hoe ben jij bij het solarteam gekomen?
"Je kunt je iedere twee jaar aanmelden voor het solarteam. Ik had gesolliciteerd op een technische functie en ze hebben besloten me in te delen als hoofd Mechanica. Begin september begonnen we officieel en eind september was dus meteen die race in Zolder. We gingen er als nieuw team voornamelijk heen om veel te leren, je werkt dan met de auto van de vorige editie. We waren heel trots dat we wonnen. Niet alleen versloegen we elf andere zonneauto's, maar ook een van de zuinigste auto's op de markt: een Tesla model S."

Waarom ben je helemaal in Enschede gaan studeren?
"In Diemen zat ik op het Palet, daarna op het Cygnus gymnasium in Amsterdam. Als klein kind wilde ik paleontoloog worden en dino's op gaan graven, maar op de middelbare school ging ik op snuffelstage bij mijn oom die op de Maasvlakte werkte. Ik was zo enthousiast dat ik die kant op wilde, zo'n gaaf project. Het werd werktuigbouwkunde. Ik heb ook de open dagen bezocht in Delft en Eindhoven, maar de sfeer in Enschede vond ik het prettigst."

En nu hebben jullie dus een jaar de tijd voor de World Solar Challenge. De auto van het vorige team heette de Red One, maken jullie een Red One 2.0?
"Elke editie maak je een volledig nieuwe auto. De regels veranderen, de auto mag bijvoorbeeld langer worden en het zonnepaneel een stuk kleiner. En dan is een jaar niet zo lang, hoor. Het is allemaal maatwerk. Het moet precies passen en zo licht mogelijk zijn, anders ga je niet winnen. Delft is de grootste concurrent in onze klasse, vorige keer zijn we op drie minuten tweede geworden na Delft. Tot op de laatste dag had de Red One als eerste gereden. Drie minuten! Dat is echt niks op 3000 kilometer. Dat hopen we in 2017 beter te doen: we gaan voor de winst, voor minder doen we het niet."

Wat is jouw taak in het team?
"Binnen het solarteam vervul ik twee functies: mechanicus en hoofd Mechanica. Als mechanicus werk ik aan een groot deel van de technische aspecten van de zonneauto, van remsysteem tot wielas en van motor tot stuurinrichting. Als hoofd Mechanica ben ik eindverantwoordelijk voor het mechanische deel van de zonneauto: aerodynamica, mechanica en structureel ontwerp. Ook moet ik ervoor zorgen dat deze drie disciplines goed samenwerken. Naast een technische functie vervul ik dus ook een managementfunctie."

Dat klinkt als zeer tijdrovend, heb je nog wel tijd om te studeren?
"Nou, nee. Ik ben nu derdejaars student werktuigbouwkunde en ik zal de komende anderhalf jaar weinig aan mijn studie kunnen doen. Mijn vriendin Mariska doet mee met het Green Team: daarmee maken ze een auto die op waterstof rijdt, dus zij weet hoe het is. En het is zeker nuttig. Ik studeer wel later af, maar meewerken aan zo'n project staat goed op je cv. Doordat je deels ook manager bent, iets wat in de studie niet veel aan bod komt, is dit een goede extra ervaring. Je bent anderhalf jaar bezig met een groot project dat je van de grond af opbouwt en zo gaat het bij bedrijven ook. Het laat ook zien dat je in meer geïnteresseerd bent dan alleen je studie en dat je bezig bent met duurzaamheid. Duurzaamheid is erg belangrijk, zeker in de techniek wordt het ook steeds belangrijker. Wij laten dat als team ook aan anderen zien, bijvoorbeeld bij evenementen met scholieren."

Komen jullie ook naar Diemen?
"Ik moet toch eens kijken of dat kan! Rond mei/juni is de auto voor de editie van 2017 klaar voor de presentatie, maar tot en met de Solar Challenge in Australië komen we alleen nog met de Red One op evenementen langs. Het risico is te groot dat hij beschadigd raakt, er is geen reserve."

En die studie, ga je die nog afmaken?
"Ik heb nu de eerste twee jaar gehaald van de bachelorfase en na de anderhalf jaar solarteam ga ik dat afmaken. Dat is wel echt het plan."

De Red One finisht in Zolder: Solar Team Twente is Europees kampioen.