Veel mooie kleding en accessoires. De medewerkers van de gemeente doneerden gul.
Veel mooie kleding en accessoires. De medewerkers van de gemeente doneerden gul. Foto: Trudy Kroese

Goede outfit geeft sollicitant meer kans

DIEMEN - Een niet-alledaags tafereel in het gemeentehuis afgelopen dinsdag: rekken vol kleding, op tafel heel veel accessoires, zelfs manchetknopen ontbreken niet. Het resultaat van een inzamelactie onder medewerkers van de gemeente Diemen voor Dress for Success, een organisatie die mensen die het niet zelf kunnen betalen aan de juiste outfit helpt voor een sollicitatiegesprek.

Burgemeester Erik Boog komt langs en doneert een aantal van zijn mooie stropdassen en een laptoptas. Een medewerkster brengt een grote koffer vol kleding. Zij grijpt de actie aan om op te ruimen omdat ze gaat verhuizen. "Heb je hier ook wat aan?", vraagt ze bij ieder kledingstuk dat uit de koffer tevoorschijn komt. "Zeker!", beaamt Corina Koekenbier, manager van de Dress for Successwinkel in Amsterdam.

Dress for Success is een internationale organisatie met tien vestigingen in Nederland. De Amsterdamse winkel is veruit de grootste: 1100 mensen worden ieder jaar geholpen met een representatieve outfit voor een sollicitatiegesprek of werkervaringsplek. Als het maar gaat om een gesprek waarmee de kans op een baan wordt vergroot. Klanten zijn mensen die geen geld hebben om kleding te kopen voor zo'n gesprek omdat ze moeten rondkomen van een bijstanduitkering bijvoorbeeld of mensen met een parttime baan of slecht betaald werk. "Kleding kopen doen we niet. Wij krijgen de kleding uit privédonaties en inzamelingen bij bedrijven en Diemen is de eerste gemeente waar onder de medewerkers wordt ingezameld", vertelt Koekenbier. "We krijgen ook wel overtollige voorraden uit de detailhandel." Als de gedoneerde kleding niet geschikt is voor sollicitatiegesprekken, wordt het gedoneerd aan HVO Querido.

"Als een klant bij ons komt, nemen we een uur de tijd en wordt hij of zij geholpen door twee stylisten", vertelt Koekenbier. "Dat zijn vrijwilligers, maar wel met een sterke affiniteit met kleding natuurlijk. We kijken wat de klant zelf graag draagt en naar wat voor functie wordt gesolliciteerd. Dan stellen we een hele outfit samen: kleding, schoenen, accessoires en waar mogelijk ook een overjas. Die kleding mogen de klanten houden. Vaak proberen we nog wat extra kleding mee te geven. Ook een knipbeurt bij de kapper is mogelijk. En als de sollicitatie een succes is, mag de klant nog een keer terugkomen voor een tweede outfit om naar het werk te kunnen dragen."

Het Team Sociale Zaken organiseerde de inzameling onder collega's op het gemeentehuis. "Ook cliënten uit Diemen verwijzen wij naar Dress for Success", vertelt Melahat Polat, participatiecoach voor de gemeente Diemen. Ze begeleidt mensen met een uitkering naar een baan. "Wij hebben gemerkt dat het echt werkt. Niet alleen door de nieuwe kleding, mensen gaan zelfverzekerder het gesprek in en op zijn minst vaak door naar de volgende sollicitatieronde. Het leek ons mooi om ook eens aan onze collega's te vragen om bij te dragen. Palthe van der Beek Stomerij, waar ook cliënten van ons geplaatst zijn, heeft aangeboden alles te reinigen en te stomen." "Ook goed dat kleding zo hergebruikt wordt", zegt wethouder Ruud Grondel. Hij doneert een colbert. Koekenbier is er blij mee, want vooral herenkleding is schaars. Maar vandaag neemt ze ook een rek vol herenkleding mee uit Diemen. "Dit is een kwalitatief fantastische inzameling", zegt ze blij.