Fergil Hesterman in actie.
Fergil Hesterman in actie. Foto: Ruud Emmen

Fergil Hesterman zwemt met Olympiërs

DIEMEN - Zwemmer Fergil Hesterman uit Diemen is vrijdag als lid van een estafetteploeg van de Biesbosch door het Haringvliet naar Hellevoetsluis gezwommen.

Hesterman maakte deel uit van een ploeg die verder bestond uit de Olympisch kampioenen Maarten van der Weijden (2008), Ferry Weertman (2016) en negen andere openwaterzwemmers uit de Nederlandse top. De zwemtocht was georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds. Het natuurgebied NL Delta Biesbosch-Haringvliet is genomineerd voor de publieksprijs Mooiste Natuurgebied van Nederland en hoopt eind oktober de titel in ontvangst te nemen. De zwemtocht werd georganiseerd om te laten zien wat de Biesbosch en het Haringvliet (ver)bindt en om het unieke natuurgebied in beeld te brengen.

Route van trekvissen
De zwemmers symboliseerden met de zwemtocht de route die trekvissen als zalm en steur afleggen tussen zee en rivier. Het Haringvliet is een voormalige zeearm (voor de plaatsing van de Haringvlietdam) en de monding van de grote West-Europese rivieren de Rijn en de Maas. De publieksverkiezing is een mooie kans om de natuur nog beter te beschermen en te ontwikkelen.
Maarten van der Weijden ging om 07.00 uur van start in de Biesbosch, met een watertemperatuur van 12 graden. Vervolgens ging er elk uur een andere zwemmer te water. Ze werden begeleid door twee reddingsboten en een rondvaartboot. Fergil startte als derde zwemmer en zwom als ijszwemmer als enige zonder wetsuit. Het was inmiddels licht geworden, maar de watertemperatuur was nog steeds 12 graden. Vanuit de Biesbosch zwom hij het Haringvliet op om vervolgens, op een veilige afstand, tussen vrachtschepen door te zwemmen. Als een van de eerste zwemmers van Nederland ging Fergil zwemmend onder de drie Moerdijkbruggen door. De zwemtocht werd gezamenlijk afgesloten. De deelnemers sprongen naast Ferry Weertman, de laatste zwemmer, het donkere water weer in om in de haven van Hellevoetsluis gezamenlijk de laatste kilometer af te leggen. Onder begeleiding van een band werden de zwemmers door de burgemeester van Hellevoetsluis binnengehaald.