Samir Kali toont zijn techniek.
Samir Kali toont zijn techniek. Foto's: Trudy Kroese

Samir Kali, balvirtuoos met een doel voor ogen

DIEMEN - Samir Kali (18) uit Diemen is pannavoetballer en freestylevoetballer. Zijn droom is om een eigen school voor freestylevoetbal te openen. Samir is daarnaast vrijwilliger bij de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Hij helpt de buurtsportcoaches van de SWD met het organiseren van voetbaltoernooien in Diemen.

Samir is geboren in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Hij woont al zijn hele leven in Diemen-Zuid. "Wij wonen in de flat Beukenhorst en toen ik heel jong was ben ik met voetballen begonnen. Ik speelde op straat, meestal op het ronde pleintje dat vlak bij Beukenhorst en de Diemerbrug ligt. Ik werkte daar aan mijn techniek. Ik ben op jonge leeftijd lid geworden van SV Diemen. Ik begon in de E-pupillen en speelde uiteindelijk in de B1-junioren. Toen kreeg ik last van een knieblessure en van een blessure aan mijn enkelband. Ik ben toen gestopt met veldvoetbal. Op het veld kon ik mijn techniek en trucs niet gebruiken. Ik speelde vooral zakelijk. Ik ben toen gaan zaalvoetballen. In de zaal speelde ik in de B1 van AORC Lebo Vastgoed in Amsterdam, een ploeg die uitkwam in de eredivisie. Daarnaast ben ik nog meer gaan trainen voor pannavoetbal en freestylevoetbal."

Pannavoetbal
Samir schaafde elke dag aan zijn techniek en niet zonder resultaat. Hij doet sinds zijn 15e mee aan pannavoetbaltoernooien en ontwikkelde zich stormachtig. Vorig jaar werd hij vierde tijdens het Nederlands kampioenschap pannavoetbal en mocht hij naar het wereldkampioenschap pannavoetbal in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Tijdens dat toernooi legde hij beslag op een eervolle vierde plaats van de wereld.

Hoewel Samir actief blijft als pannavoetballer concentreert hij zich steeds meer op freestylevoetbal. "Bij pannavoetbal speel je één tegen één in een kleine ruimte. Als je een tegenstander door de benen speelt, een panna, heb je de wedstrijd gewonnen. Bij freestylevoetbal doe je een battle tegen een tegenstander. Je toont dan je techniek en trucs. Een jury bepaalt welke speler de battle wint."

Samir traint minimaal vier uur per dag. "Meestal train ik in de buurt van de Beukenhorst. Sinds kort ligt daar een mooi pannaveldje waar ik goed op kan trainen. Als ik train doe ik soms een koptelefoon op en luister naar muziek. Ik sluit mij dan af van de omgeving en kan mij goed op de training concentreren. Maar ik train ook vaak met een vriend van mij: Nasser El Jackson, een heel goede freestylevoetballer. Ik leer heel veel van hem en zit ook in zijn freestylegroep: Teameljackson. Hij heeft een sportschool in Tilburg en is twee keer Nederlands kampioen freestylevoetbal en twee keer wereldkampioen groundmoves geworden."

Het gesprek vindt plaats in Grand Café Blauw in De Omval. We gaan naar buiten. Samir pakt zijn freestylebal uit zijn rugzak en demonstreert een aantal adembenemende trucs. Hij is heer en meester over de bal die aan zijn schoenen en lichaam lijkt te kleven. Het kost soms moeite om te zien waar de bal exact is. We besluiten een kort partijtje één tegen één te doen. De verslaggever heeft geen enkele kans en ziet de bal voornamelijk door zijn benen of langs hem heen glippen. Op verzoek toont Samir een aantal bewegingen en trucs die hij zelf heeft bedacht. Die zijn indrukwekkend. Maar ook de passeerbewegingen van de Braziliaan Ronaldinho en de Argentijn Messi behoren tot zijn repertoire.

Opleiding
Samir, die de basisschool op De Ark in Diemen deed en later de middelbare school in Amsterdam-Oost voltooide, volgt momenteel een opleiding in Amsterdam-Sloterdijk. "Ik doe een opleiding logistiek, maar dat ligt mij niet zo. Ik heb voor die opleiding gekozen omdat de opleiding sport vol zat. Volgend jaar stap ik over op de opleiding sport."
De jonge Diemenaar heeft een Facebookpagina, Samir Skills, die zo'n vijfhonderd volgers heeft. Hij ziet zijn toekomst duidelijk voor zich. Hij wil zijn opleiding afronden en daarna een eigen school voor freestylevoetbal beginnen, waar hij jonge voetballiefhebbers op weg kan helpen. Ook wil hij shows blijven geven. Hij wordt regelmatig ingehuurd om een show te geven.
Toernooien
Samir helpt de buurtsportcoaches van SWD met het organiseren en begeleiden van voetbaltoernooien voor de jeugd van Diemen. "Met vrienden deed ik mee tijdens toernooien die Rens Wit van de Stichting Welzijn Diemen organiseerde op het Cruyff Court in Diemen-Noord en in Sporthal Diemen. Het leek ons leuk om te helpen. Ik help Rens nog steeds. Ik zorg er dan ook voor dat er veel jongens uit Diemen meedoen."

Samir is baas over de bal.