Siemon Krol geeft aanwezigen informatie over winkeldiefstal.
Siemon Krol geeft aanwezigen informatie over winkeldiefstal. Foto: Trudy Kroese

Winkeldiefstal is groot probleem

DIEMEN - In het gemeentehuis is dinsdagavond een bijeenkomst gehouden die in het teken stond van veiligheid. De bijeenkomst was met name gericht op winkeliers en hun personeel. Er werd informatie gegeven over winkeldiefstal en het voorkomen van een overval.

De meeste aandacht ging uit naar winkeldiefstal. Burgemeester Erik Boog die de bijeenkomst opende, noemde enige cijfers. De detailhandel lijdt jaarlijks een miljard euro schade, waarvan het grootste deel wordt veroorzaakt door winkeldiefstal. De gemiddelde winkeldief is 39 jaar, 59 procent is man. Maar in de leeftijd tussen 18 en 25 jaar is het aandeel van vrouwen en mannen gelijk.

De avond werd verzorgd door Siemon Krol, eigenaar van het bedrijf Allerto ('Focus op veiligheid'). Hij is een voormalig politieman met veel ervaring. Hij ging dieper in op winkeldiefstal. Krol toonde een film met diverse voorbeelden. Het was onthutsend om te zien hoe makkelijk het winkeldieven soms wordt gemaakt. In sommige winkels is weinig personeel dat geen tijd of aandacht heeft om winkeldiefstal te signaleren. De eigenaar van Allerto gaf een aantal voorbeelden van de werkwijze van winkeldieven. Zij gebruiken geprepareerde tassen, weten veiligheidslabels uit te schakelen en het personeel te misleiden. Een winkeldief zal altijd met de rug naar het personeel toe staan, op een plek waar zijn of haar handen niet kunnen worden gezien.

Krol gaf ook een aantal voorbeelden van maatregelen die kunnen worden genomen. Het is belangrijk dat personeelsleden de klanten (dus ook winkeldieven) bij binnenkomst begroeten, oogcontact maken, aanspreken en luisteren. Een winkeldief is dikwijls zenuwachtig en wil zich het liefst anoniem door de winkel bewegen. Elke vorm van contact met personeel zal hij of zij als onaangenaam ervaren. De indeling van de winkel is van groot belang. Personeel dient overzicht te hebben en bij voorkeur op verschillende plekken te staan. Ook is het belangrijk dat er een personeelslid bij de uitgang staat. Dit kan een winkeldief aan het twijfelen brengen of het wel zo verstandig is om met de gestolen artikelen de zaak te verlaten.

Nog een aantal cijfers: landelijk wordt 50 procent van de winkeldiefstallen gepleegd door klanten, 40 procent door medewerkers en tien procent door derden, zoals leveranciers, beveiligers en schoonmakers. In de vier grote steden ligt het aandeel van medewerkers op 57 procent. Hierbij zijn echter ook zaken meegenomen als te laat komen, te vroeg weggaan, bellen naar het buitenland en het meenemen van bijvoorbeeld kartonnen bekers voor gebruik op de camping.

Krol gaf ook informatie over wat winkelpersoneel moet doen als er een winkeldiefstal wordt vastgesteld. Een personeelslid mag de winkeldief alleen aanhouden als hij hem of haar op heterdaad betrapt. Er dient onmiddellijk contact met de politie te worden opgenomen via telefoonnummer 112. Het personeelslid kan de dief vasthouden, maar mag geen buitenproportioneel geweld gebruiken. Fouilleren mag niet. Dit is alleen voorbehouden aan de politie. Hij maakte duidelijk dat het personeelslid in het geval van een aanhouding altijd aan de eigen veiligheid moet denken en de risico's moet proberen in te schatten.

Soms wordt het winkeldieven wel erg makkelijk gemaakt