De beruchte rubberkorrels spatten op tijdens een actie.
De beruchte rubberkorrels spatten op tijdens een actie. Foto: Jan Ronday

Veel vragen over gevaar spelen op kunstgras

DIEMEN - Het nieuws dat voetballen op kunstgrasvelden met rubberkorrels (SBR-rubbergranulaat) een gevaar voor de gezondheid kan vormen houdt velen bezig. SV Diemen wacht verder onderzoek af.

Maandagavond werd bekend dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) nog voor het eind van dit jaar de resultaten van nieuw onderzoek naar de mogelijke gevaren van het spelen op kunstgras presenteert. Vorige week meldde het televisieprogramma Zembla dat spelen en trainen op kunstgras met rubberkorrels mogelijk kankerverwekkend is.

René Letteboer, voorzitter van SV Diemen, heeft van een aantal leden van de vereniging vragen over de risico's van spelen op kunstgras gekregen. "Ik heb begrepen dat de kwaliteit van de rubberkorrels op onze kunstgrasvelden hoog is. Wij spelen al een jaar of tien op kunstgras. Wij wachten nu de resultaten van verder onderzoek af en zullen indien nodig maatregelen nemen. Maar er is nu geen reden tot paniek."

Ouders van jeugdleden van SV Diemen hebben contact met elkaar over het spelen op kunstgras. Veel van hen volgen het advies van het RIVM: kinderen niet met de rubberkorrels laten spelen en na afloop van een training of wedstrijd douchen en schone kleren aantrekken.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sport geeft aan dat er in Diemen vier velden met kunstgras met rubberkorrels liggen: de drie kunstgrasvelden van SV Diemen en het Cruyff Court in Diemen-Noord. Korfbalvereniging DKV Victoria en tennisvereniging ATVD hebben kunstgrasvelden die met zand zijn ingestrooid, laat de wethouder weten. De fractie van DiemenLinksaf heeft vragen gesteld aan het college van B en W. De oppositiepartij wijst erop dat ook rubbertegels op speelgelegenheden een mogelijk risico vormen. Daarnaast vraagt DiemenLinksaf hoe het contact tussen de gemeente en SV Diemen is en of er advies aan de vereniging wordt gegeven.

Klaasse: "De gemeente begrijpt dat inwoners zich wellicht zorgen maken naar aanleiding van alle tegenstrijdige berichten in de media over de veiligheid van kunstgrasvelden."
Lees verder op pagina 3.