Bewoners ontmoeten elkaar in de wijk Tapijtschelp.
Bewoners ontmoeten elkaar in de wijk Tapijtschelp. Foto: Jan Ronday

Burendag in wijk Tapijtschelp
in teken van veiligheid

DIEMEN - Het was zaterdag Burendag. Op diverse plaatsen in Diemen maakten bewoners nader kennis met elkaar. Dit gebeurde ook in de wijk Tapijtschelp in Diemen-Zuid.

Een aantal bewoners van de wijk kent elkaar al langer. "Directe aanleiding was een inbraak op een woonerf in de wijk, waarbij de daders, door oplettendheid van een van de buren, op heterdaad werden betrapt. Anderhalf jaar geleden hebben nieuwe bewoners een aantal buren uitgenodigd voor kennismaking. Dat werkte goed, bijna iedereen was er. Je ziet elkaar verder niet zo veel, maar je herkent en begroet elkaar nu wel gemakkelijk. Dit willen we nu uitbouwen naar een grotere groep: alle huizen van het woonerf", aldus bewoner Theo Grommel, die een van de organisatoren van de Burendag was.

Het thema van de bijeenkomst in Tapijtschelp was veiligheid. De bewoners hebben op een lijst hun adres, telefoonnummer en e-mail genoteerd. Bewoners kunnen elkaar voortaan waarschuwen bij onraad. Ook wordt er gestart met een buurt-app. Via deze app kunnen bewoners informatie met elkaar uitwisselen. Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar er kunnen ook vragen gesteld worden over bijvoorbeeld vraag en aanbod. Tevens werd er gesproken over de wenselijkheid van een buurtbankje. Theo Grommel: "Een aantal mensen is tegen het plaatsen van zo'n bankje in de wijk omdat er in het verleden overlast is geweest van hangjongeren. Andere bewoners zijn er wel voor, terwijl er ook bewoners zijn die er niet echt een mening over hebben. Wij gaan nu met de gemeente overleggen of het mogelijk is om een bankje met wieltjes te krijgen. Zo'n mobiel bankje kan in een tuin worden geplaatst en door bewoners naar buiten worden gereden als zij even willen gaan zitten." Hij geeft aan dat er een vervolg op de Burendag komt.