Jeroen en Ton Kroonenberg hadden het vanaf het begin druk in hun zaak.
Jeroen en Ton Kroonenberg hadden het vanaf het begin druk in hun zaak. Foto: Trudy Kroese

'Steeds meer jonge mensen schaffen een elektrische fiets aan'

DIEMEN - Fietsenzaak Kroonenberg 2wielers is anderhalf jaar aan de Ouddiemerlaan 219 gevestigd. Eigenaar Ton Kroonenberg (60) en zijn zoon Jeroen Kroonenberg (33) zijn tevreden over het aantal klanten dat de zaak bezoekt. Zij zien een trend onder fietsers: de doorbraak van de elektrische fiets.

Ton en Jeroen hebben bewust gekozen voor een zaak aan de buitenkant van winkelcentrum Diemerplein. Ton: "Er lopen en fietsen hier elke dag veel mensen langs. Dat is toch anders dan wanneer je een zaak in het winkelcentrum hebt. Het gaat om bezoekers van het winkelcentrum en mensen die naar het station gaan of van het station komen. Wij hebben ook een zaak in de wijk IJburg. Onze ervaring was dat het altijd even duurt voordat de loop in een nieuwe zaak komt. Maar in Diemen was dit niet het geval. Het was vanaf het begin meteen druk en het is ook druk gebleven. Wij zijn dan ook op zoek naar technische medewerkers."

Imago
Zij merken dat de elektrische fiets sterk aan populariteit wint. "De elektrische fiets had aanvankelijk het imago een fiets te zijn voor vooral oudere mensen. Maar dat is de laatste jaren veranderd. Steeds meer jonge mensen schaffen een elektrische fiets aan. Denk aan moeders die kinderen op de fiets moeten vervoeren of mensen die op kantoor werken. Zij willen wel op de fiets naar hun werk, maar niet in een bezweet pak achter hun bureau zitten. De elektrische fiets is dan een uitkomst. In onze zaak op IJburg merkten wij al langer dat de elektrische fiets steeds populairder wordt. Mensen die daar wonen moeten een flink stuk fietsen om bijvoorbeeld in het centrum van Amsterdam te komen. Dan is het prettig als je een elektrische fiets hebt. In onze zaak in Diemen komen ook steeds meer klanten die een elektrische fiets willen kopen", aldus Ton.

125 jaar
De familie Kroonenberg is al 125 jaar actief in de fietsenwereld. De grootvader van Ton startte de firma. De familie Kroonenberg had in het verleden fietsenzaken in de Van Woustraat, de Van Swindenstraat en de Beukenweg in Amsterdam. Kroonenberg 2wielers heeft een uitstekende reputatie opgebouwd. Klanten hebben een ruime keuze, kunnen allerlei accessoires aanschaffen en kunnen er ook voor reparaties terecht. Ton: "Wij vinden het belangrijk om goed advies te geven en een uitstekende service te verlenen. Om een voorbeeld te geven: als een klant hier een elektrische fiets brengt die gerepareerd moet worden, geven wij hem of haar een elektrische fiets te leen. Wij brengen geen extra kosten voor de leenfiets in rekening. Deze service wordt enorm gewaardeerd."

Het bevalt Ton en Jeroen prima in Diemen. Zij hebben prettig contact met hun vaste klanten. "Veel mensen in Diemen zijn aardig en direct, maar ook dankbaar. Het gebeurt regelmatig dat een tevreden klant gebak of een bos bloemen aan ons geeft. Dat waarderen wij enorm."