Aantal inwoners van Diemen groeit door nieuwbouw.
Aantal inwoners van Diemen groeit door nieuwbouw. Foto: Trudy Kroese

College zet in op lastenverlichting

DIEMEN - Het college van B en W zet voor de begroting 2017 in op lastenverlichting. Dit zegt wethouder van Financiën Lex Scholten (PvdA). De gemeenteraad vergadert op de donderdagen 27 oktober en 3 november over de begroting van 2017 en de meerjarenbegroting 2017-2020. Die laatste avond wordt de begroting in stemming gebracht.

Scholten: "Doordat wij in het verleden een aantal maatregelen hebben genomen, zoals bezuinigen en efficiënter werken, zijn wij de crisis goed doorgekomen. Wij doen de gemeenteraad nu enkele voorstellen om voor 2017 de lasten te verlichten. Wij willen de reclamebelasting afschaffen. De lokale lasten voor ondernemers, waaronder de onroerendzaakbelasting, zijn in Diemen erg hoog. Afschaffen van de reclamebelasting is zeker voor de kleinere ondernemingen gunstig. Daarnaast stellen wij voor om de afvalstoffenheffing evenals voorgaande jaren te verlagen. Voor eenpersoonshuishoudens met een bedrag van ongeveer 20 euro per jaar, voor meerpersoonshuishoudens met 5 euro per jaar. Het verschil tussen meer- en eenpersoonshuishoudens is nu nog 50 euro per jaar, dit wordt in 2017 70 euro per jaar. Daarnaast gaat de hondenbelasting met 25 procent omlaag."

Het structurele saldo is voor de periode 2017-2020 ruim positief, schrijft Scholten in de aanbiedingsbrief aan de gemeenteraad. "Door incidentele uitgaven zal het jaar 2018 ca. 225.000 euro negatief zijn. Het huidige meerjarenperspectief vraagt niet om extra maatregelen, tenzij besloten wordt tot nieuwe beleidsvoorstellen of de bijdragen van het Rijk verminderen."

Het college van B en W wil voor 2017 geen grote uitgaven doen voor nieuw beleid. Wel wordt een aantal zaken die in gang zijn gezet verder uitgewerkt. "Wij gaan door met het verbeteren van de openbare ruimte, denk daarbij aan de Oost-West-as, groot onderhoud in het centrum en de verbindingen in Diemen-Zuid. Daarnaast zijn er enkele verbeteringen in het armoedebeleid, met name bij de schuldhulpverlening."

Scholten geeft aan dat het financiële perspectief er voor de periode 2017-2020 goed uitziet. Dit is onder meer het gevolg van bouwprojecten als Plantage De Sniep, Campus Diemen Zuid en Holland Park. "Doordat het aantal inwoners van Diemen toeneemt krijgen wij meer geld van het Rijk. Diemen heeft nu zo'n 27.000 inwoners, dat zijn er in 2023 33.000 of 34.000. Door de stijging van het aantal inwoners moeten wij ook meer uitgaven doen, zoals bijvoorbeeld onderhoud aan de toenemende openbare ruimte, meer personeel bij de afdeling Burgerzaken en meer uitgaven in het Sociaal Domein. Maar per saldo levert de stijging van het aantal inwoners ons geld op. Wij hebben niet opeens de behoefte aan een extra zwembad of een extra bibliotheek, dus die kosten worden per inwoner lager."

De komende jaren staan er in Diemen diverse grote projecten op de agenda. Hiermee is rekening gehouden in de meerjarenbegroting. De spoorwegovergang bij het station in het centrum wordt vervangen door een tunnel en er zijn plannen om sociale huurwoningen te bouwen. Door het bouwtempo op Plantage De Sniep en in Holland Park is hier nu geld voor en de corporaties hebben ook weer genoeg geld om te investeren. In Plantage De Sniep komen ongeveer 100 sociale huurwoningen, daarvoor zullen in 2017 contracten worden gesloten. Daarnaast zijn er plannen om nog eens 500 sociale huurwoningen te bouwen. Voor die woningen zijn al locaties in beeld. Het gaat dan onder andere om Bergwijkpark en Spoorzicht maar ook enkele plekken in Diemen-Zuid. Op het gebied van de sport staat er de komende jaren ook het een en ander te gebeuren. "De toename van het aantal inwoners heeft tot gevolg dat de sportverenigingen meer leden zullen krijgen en de druk op de sportaccommodaties zal toenemen. Het zwembad in Diemen-Zuid kan een stevige opknapbeurt gebruiken. Maar we kunnen er ook voor kiezen om een nieuw zwembad te bouwen. De luchthal die een aantal maanden per jaar in Diemen staat functioneert goed. Maar een alternatief is om Sporthal Diemen aan de Prins Bernhardlaan te renoveren en uit te breiden."

Gemeente krijgt meer geld van Rijk door stijging aantal inwoners