Paula bij de paralympische agito's in het Olympisch dorp in Rio.
Paula bij de paralympische agito's in het Olympisch dorp in Rio.

Paravolleybalster Paula List zesde in Rio

DIEMEN - Na een zinderende wedstrijd vorige week donderdag tegen Iran moesten de Nederlandse paravolleybalsters genoegen nemen met een zesde plaats bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Toch heeft Paula List uit Diemen genoten van haar vierde Paralympics.

De Nederlandse paravolleybalsters wisten pas erg laat dat ze toch naar Rio gingen. "De voorbereiding is wel anders geweest, maar we hebben best een goede voorbereiding gehad. Vanaf mei hebben we als team de trainingen weer opgepakt met als doel een goed team neer te zetten en goed te presteren op het WK 2018 dat in Nederland wordt gehouden. Begin juli speelden we nog een toernooi in Assen, daar deden bijna alle teams van de Paralympics ook aan mee behalve Iran, waar we dus de laatste wedstrijd van verloren. Daar zijn we een nieuw systeem uit gaan proberen dat we uiteindelijk ook in Rio hebben gebruikt", vertelt Paula.

Terug in Diemen kijkt Paula terug op een mooi paralympisch toernooi. "Het is een cadeautje dat we toch mee konden doen, zo ben ik de laatste wedstrijd ook ingegaan, hoe jammer het ook is dat we de halve finale niet gehaald hadden. De tribunes waren redelijk vol, een geweldige entourage, daar heb ik echt van genoten. Het eerste weekend heb ik trouwens vanuit Rio ook de prestaties van mijn buurman, ijszwemmer Fergil Hesterman, gevolgd in Moermansk. Zo knap!"

Dinsdagmiddag vloog Paula met het vliegtuig van Team NL, begeleid door twee straaljagers, over Diemen. "Helaas zat ik midden in het toestel, dus kon ik het zelf niet zien, maar je voelt het wel hoor, zo'n onthaal." Met alle andere sporters stonden de paravolleybalsters op het podium tijdens de welkomstceremonie in Utrecht. "Toen realiseerde ik me dat ik toch wel trots mag zijn, ook al hebben we geen medaille gewonnen. We hoorden er echt bij, en ook al kregen we het ticket voor Rio doordat de Russen er niet heen mochten, we konden ons wel meten aan de wereldtop." Tijdens de slotceremonie in Rio presenteerde Tokio zich, waar de volgende Olympische Spelen gehouden worden. "Of ik daarbij ben? Geen idee, paravolley krijgt een steeds hoger niveau, maar stoppen met paravolleybal doe ik in ieder geval zeker niet!"