De opening van de dag door burgemeester Erik Boog en de Neuteblazers.
De opening van de dag door burgemeester Erik Boog en de Neuteblazers. Foto: Trudy Kroese

Feest in de Ouddiemerlaan

DIEMEN - Op verschillende plekken aan de Ouddiemerlaan werden afgelopen zaterdag de deuren en hekken van bijzondere gebouwen en locaties opengezet voor belangstellenden. Om het 25-jarig jubileum te vieren van de Historische Kring Diemen (HKD) kon iedereen eens binnenkijken bij Ouddiemerlaanbewoners, bijvoorbeeld in het huis waar oud-hoofdmeester Bredschneijder van de School met den Bijbel vroeger woonde.

De Schakel, vroeger die School met den Bijbel en nu thuisbasis voor vele verenigingen waaronder de HKD, vormde het startpunt voor de publieksdag. Aan de zijde van de Ouddiemerlaan opende burgemeester Erik Boog de dag. Bijzonder: ook zijn voorgangers, de burgemeesters De Hon en Koopmanschap, waren aanwezig. De Hon is erelid van de HKD. "Hij is een van de aanstichters van de oprichting van de HKD en heeft ons altijd gesteund", aldus huidig voorzitter Ad Saan van de HKD. Na een muzikale opening door de Neuteblazers konden diverse locaties bezocht worden. Veelal op de fiets probeerden de bezoekers zo veel mogelijk locaties en rondleidingen mee te pikken. "Nu hebben we de kans en dan moet je de gelegenheid ook te baat nemen om overal even binnen te kijken", aldus een bezoekster.

In het huis naast De Schakel waren enkele oud-bewoners teruggekeerd: zoon Chris en dochter Lies van oud-hoofdmeester Bredschneijder. Zij keken met hun partners rond in hun oude huis en hoe dat was opgeknapt door de huidige bewoners Simone en Frans. Mooie herinneringen uit hun jeugd werden opgehaald. Dat de tuin, nu met weelderige beplanting, vroeger helemaal bestraat was zodat de hoofdmeester met de automobiel naar de garage achter in de tuin kon rijden bijvoorbeeld. En dat de kamer naast de voordeur in de oorlog dienstdeed als schoolklas omdat de school door de Duitsers was gevorderd. Schoondochter Joke vertelde hoe de hoofdmeester eens ontsnapte aan een Duitse huiszoeking. Zijn vrouw verborg hem achter een luik onder de trap. Kachel ervoor en de kleine Chris op het potje ernaast. De soldaten dachten er geen seconde aan om daar verder te zoeken. Verschillende bezoekers, die het huis alleen kenden als dat imposante huis van hun hoofdmeester, stapten nu voor het eerst over de drempel en vonden het huis een stuk minder streng dan zij vroeger dachten.

De Oude Smidse, huize Oostenrijk en de expositie van de voormalige Raiffeisenbank - nu kinderdagverblijf Jelletje - konden op veel belangstelling rekenen. Onder leiding van John Cuijpers keken mensen rond aan de andere kant van de Ouddiemerlaan. Ook de fototentoonstelling in het winkelcentrum werd goed bezocht. 's Middags waren locaties aan de noordkant van de Ouddiemerlaan geopend: een deel van de Joodse begraafplaats, Gedenk te Sterven, boerderij Vredehof en helemaal aan het einde van de laan het Ponthuis.

Ad Saan blikt terug op een zeer geslaagde dag. "Van begin tot end liep het gesmeerd, het weer zat fantastisch mee. Het ging helemaal zoals we gehoopt hadden met veel bezoek en aanloop, een topdag. Ik heb begrepen dat er in de Oude Smidse nog meer mensen langskwamen dan tijdens Open Monumentendag." Het was een drukke dag voor mensen die alles wilden zien. "De splitsing in het programma tussen een noord- en een zuiddeel was goed. Zo was het wat meer geconcentreerd. De mensen die mee hebben gedaan hadden er veel zin in; toch heel bijzonder om je huis zo open te zetten voor vreemden." Zelf deed Saan dat trouwens ook: in de achtertuin van zijn woning, boerderij Vredehof, konden bezoekers de hele renovatie van de boerderij in foto's zien met verhalen van Saan erbij. "En vergeet de vrijwilligers niet, en ook streetband de Neuteblazers, koor de Baksmaten en Scouting Diemen. Zonder hen was het niet gelukt om de dag tot een succes te maken. De publieksdag heeft ook nog eens tien nieuwe leden opgeleverd, daar zijn we heel blij mee."

Alle bezoekers hoorden zaterdag veel mooie verhalen over de geschiedenis van de Ouddiemerlaan en sommige brachten zelf ook verhalen mee. De HKD is altijd op zoek naar nieuwe historische verhalen. "Van elk verhaal komt wel een verhaal", zegt Saan. "Het laatste tijdschrift, met allemaal verhalen over de Ouddiemerlaan, is net uit. Voor het volgende tijdschrift liggen ook al prachtige verhalen klaar."

Met de fiets aan de hand op pad met gids John Cuijpers van de HKD.
Fototentoonstelling in winkelcentrum Diemerplein.
Open huis bij Simone en Frans. Hier woonde vroeger de familie Bredschneijder.
Fotograaf Trudy Kroese maakte de unieke groepsfoto van Ouddiemerlaanbewoners vanuit een hoogwerker.
Tekenen en schilderen in Diemen-Noord 'in de voetsporen van Rembrandt'.
Afbeelding
Rondleiding op 'Gedenk te Sterven'.