Kinderen vermaken zich in het klimrek.
Kinderen vermaken zich in het klimrek. Foto: Trudy Kroese

Speelplaats bij Beukenhorst geopend

DIEMEN - Bij de flat Beukenhorst is een nieuwe speelplaats aangelegd. De speeltuin werd vrijdagmiddag officieel geopend door burgemeester Erik Boog. Daarna was er een buurtfeest met een barbecue voor bewoners van de flat. Die laatste activiteit was een initiatief van de bewonerscommissie van Beukenhorst. De opkomst was groot en de sfeer heel prettig.

De flat Beukenhorst werd in september 2014 landelijk nieuws na een gasontploffing. Hierbij kwamen twee mensen om het leven. Een aantal bewoners van de flat woonde daarna korte of lange tijd elders. Het deel van de flat dat door de ontploffing werd beschadigd is gerestaureerd. De bewoners zijn teruggekeerd in hun woning. Na de ontploffing werd de omvang van de sociale problemen in de flat duidelijk. De gemeente heeft hierop ingespeeld.

De bewoners van Beukenhorst kijken nu vooral vooruit. In de periode na de ontploffing zijn er positieve ontwikkelingen geweest. Meer bewoners dan vroeger kennen elkaar en zij willen er met z'n allen het beste van maken. Burgemeester Boog vertelde vrijdagmiddag dat met de opening van de speeltuin een vervelende periode is afgesloten en tegelijkertijd een nieuw begin is gemaakt. "Na de gasexplosie zijn veel bewoners betrokken geraakt bij hun leefomgeving en wordt er goed samengewerkt met alle partners. Fijn om te zien dat zoveel bewoners zich inzetten om Beukenhorst en de directe omgeving leefbaarder te maken en te houden."

Onder de aanwezigen waren onder anderen de voormalige burgemeester Amy Koopmanschap, diverse ambtenaren van de gemeente die zich met Beukenhorst hebben beziggehouden en Lidy van der Schaft, directeur van Woonstichting De Key. De gemeente heeft voor het flatgebouw een prachtige en ruime speeltuin aangelegd. Kinderen kunnen zich op allerlei manieren vermaken. Er zijn onder meer een veldje waar pannavoetbal kan worden gespeeld en een klimrek waarin veel kinderen hun vaardigheden en lef kunnen tonen. De gemeente heeft ook aan andere zaken gedacht. De openbare ruimte bij de flat is opgeknapt, de afvalcontainers zijn op andere plekken neergezet en er komt binnenkort een plek waar het grofvuil kan worden gedeponeerd. Dit moet ervoor zorgen dat het afval op een goede wijze kan worden ingezameld en er geen grofvuil lukraak in de openbare ruimte voor de flat wordt neergelegd.

Voor de kinderen was er vrijdagmiddag van alles te doen. De buurtsportwerkers van de Stichting Welzijn Diemen hadden een gevarieerd programma in elkaar gezet en begeleidden de sportactiviteiten. De volwassenen konden onder het genot van een kopje koffie en cake bijpraten. Aan het begin van de avond begon het buurtfeest met een barbecue. De bewonerscommissie is blij met de opkomst. "Er waren ongeveer 180 mensen aanwezig. Wij zijn van mening dat het een zeer geslaagde bijeenkomst was. De reacties waren positief. Wij zijn trots op het feest. Veel bewoners boden spontaan aan om te helpen. De contacten tussen de bewoners van Beukenhorst zijn beter dan in het verleden. Veel mensen kennen elkaar en groeten elkaar. We hebben vrijdag een moeilijke periode afgesloten en zijn begonnen aan een nieuwe periode", aldus een lid van de bewonerscommissie.