SWD organiseert veel activiteiten voor de jeugd.
SWD organiseert veel activiteiten voor de jeugd. Foto: Trudy Kroese

Stichting Welzijn Diemen: steeds meer activiteiten

DIEMEN - De Stichting Welzijn Diemen (SWD) organiseert steeds meer activiteiten. Medewerkers, stagiaires en vrijwilligers zijn in de diverse wijken van Diemen actief en organiseren activiteiten die op verschillende doelgroepen zijn gericht. Directeur Arie van 't Hoog geeft informatie over de stand van zaken.

Nog maar enkele jaren geleden was de SWD een zorgenkindje van de gemeente Diemen. De financiƫle situatie was uiterst zorgwekkend en het was nog maar de vraag of een faillissement kon worden voorkomen. De gemeente en het bestuur van de stichting wisten het onheil af te wenden. Er werd een nieuwe start gemaakt, waarbij de gemeente en het bestuur van de stichting afspraken maakten over de financiƫn en de activiteiten. De nieuwe directeur Arie van 't Hoog, de medewerkers, stagiaires en vele vrijwilligers zetten de schouders eronder.

Tijdens de presentatie van het jaarverslag over 2015 kon Van 't Hoog mooie zwarte cijfers tonen. "Wij hebben in 2015 een overschot van 58.000 euro gerealiseerd. Dat is een goed resultaat. Daarnaast zijn wij er de afgelopen jaren in geslaagd om een fors negatief vermogen weg te werken. Wij hebben nu een positief vermogen van 7.000 euro. Dat is weinig en het streven is om in de toekomst een groter vermogen op te bouwen. Wij hebben echter ook een langlopende lening bij de gemeente Diemen." SWD organiseert activiteiten voor allerlei groepen inwoners van Diemen. Een aantal voorbeelden: Diemenvoorelkaar (voorheen Wonen Plus), het maandelijkse Zondagmiddagpodium in De Schakel en (ambulant) jongerenwerk. Voor de jeugd zijn er bijvoorbeeld de naschoolse activiteiten zoals talentontwikkeling en sportactiviteiten, waarbij wordt samengewerkt met plaatselijke (sport)verenigingen. De buurtsportcoaches organiseren ook andere sportactiviteiten zoals toernooien en evenementen, waaronder de mini-Olympische Spelen die enkele weken geleden plaatsvonden in Diemen-Zuid en de Winterspelen die in december 2015 voor de tweede keer werden gehouden.

In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid vinden steeds meer activiteiten plaats. "Huis van de Buurt 't Kruidvat is een pilot. De gemeente wilde dat er in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in Diemen een plek is waar mensen voor allerlei vormen van ondersteuning binnen kunnen lopen. Het gaat dan om mensen die niet zijn aangewezen op De Brede HOED. 't Kruidvat is verbouwd en ook aangepast voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel. Huis van de Buurt 't Kruidvat wordt deels gefinancierd met Wmo-gelden. Er zijn niet alleen activiteiten voor inwoners van Diemen, maar ook instellingen zoals Cordaan maken gebruik van het gebouw."

De SWD is vanaf 1 januari 2017 niet langer verantwoordelijk voor het peuterspeelzaalwerk in Diemen. KMN Kind & Co en de Stichting Kinderopvang Diemen (SKD) worden dan de nieuwe aanbieders van het peuterspeelzaalwerk in Diemen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na een uitgebreide selectieprocedure waar diverse partijen uit het onderwijs en de kinderopvang aan hebben meegedaan. Dit besluit is het resultaat van het traject voor hervorming van het peuterspeelzaalwerk dat in september 2015 van start is gegaan. Een van de doelen van de harmonisatie vanuit het Rijk is om de kwaliteit te verbeteren en nog meer peuters te bereiken. Het bestuur van de SWD gaf daarop aan dat het behouden van het peuterspeelzaalwerk voor hen geen doelstelling was, mits er een acceptabel alternatief is.

De peuterspeelzaalleidsters die in dienst zijn van de SWD kunnen op 1 januari 2017 in dienst komen van de nieuwe aanbieder en op dezelfde locatie blijven werken. De komende periode wordt onder meer gebruikt om de ouders van kinderen die naar peuterspeelzalen gaan te informeren. Uitgangspunt is dat het aanbod en de kwaliteit hetzelfde blijven. Wel wordt bekeken of het verlengen van dagdelen naar 3 of 3,5 uur mogelijk is. Dat kan onder andere helpen om het aanbod betaalbaar te houden. Het aanbod van 40 weken blijft hetzelfde. Net als het feit dat ook na 1 januari 2017 ouders nog steeds zelf kunnen kiezen bij welke peuterspeelzaal zij hun kind aanmelden. Het gemeentelijk beleid met betrekking tot de tarieven verandert niet. Het streven is dat deze voor zo veel mogelijk ouders vergelijkbaar zijn met de huidige situatie. Wat er wel verandert, is dat een deel van de ouders dat daar recht op heeft vanaf 1 januari 2017 een beroep kan en moet doen op de kinderopvangtoeslag.

SWD stopt per 1 januari met peuterspeelzaalwerk