Dani van Dijk staat trots op het podium.
Dani van Dijk staat trots op het podium. Foto: Bas Kaligis

Karter Dani van Dijk pakt Rookie-titel

DIEMEN - De twaalfjarige Dani van Dijk uit Diemen heeft onlangs de Rookie-titel in de minimaxklasse van het BeNeLux kampioenschap karten op zijn naam geschreven. Hij leverde deze prestatie op het circuit van het Belgische Genk.

Hoewel Dani koorts had, besloot hij toch te rijden. Nadat hij een paracetamol had ingenomen nam hij plaats achter het stuur van zijn kart. Hij wilde de Rookie-titel per se op zijn naam schrijven. Hij was na afloop blij met het resultaat. "Ik ben blij dat ik Rookie-kampioen ben geworden. Toch had er nog meer ingezeten. Ik had nog derde in het eindklassement kunnen worden, maar het ging vandaag niet helemaal lekker. Ik had gewoon mijn dag niet", aldus Dani.

Dani werd overigens vijfde in het eindklassement.

Kick
Dat hij weigerde om zijn ziekte als excuus te gebruiken voor het – in zijn ogen – niet optimale rijden zegt veel over de topsportmentaliteit die de nog maar twaalfjarige rijder heeft ontwikkeld. De Rookie-titel kwam overigens niet als een grote verrassing voor Dani. "Ik had wel een beetje verwacht dat ik die zou winnen. Ik stond er goed voor in het kampioenschap en ik heb het hele seizoen lekker gereden. Dat het dan ook lukt, geeft best een beetje een kick."

Stuk beter
Tijdens race één werd hij knap vierde. Race twee ging al een stuk beter. Dani finishte op de tweede plaats. Hij moest vervolgens de kwalificatiewedstrijd rijden om aan de laatste races mee te mogen doen. Hij eindigde in die wedstrijd op de 13e plaats. Tijdens de eerste race op zondag wist Dani enkele plaatsen goed te maken en eindigde hij als tiende. Ook tijdens de slotrace van het kampioenschap zat de koorts hem nog altijd dwars. Daardoor presteerde hij net even minder goed dan hij had gewild. "Ik was gewoon iets minder scherp dan normaal." Dat hij in de slotrace uiteindelijk zesde werd, vond Dani dan ook niet goed genoeg.

Maar met het winnen van de Rookie-titel heeft Dani een prestatie van formaat geleverd.