Fergil Hesterman leverde een indrukwekkende prestatie.
Fergil Hesterman leverde een indrukwekkende prestatie.

Fergil Hesterman wint in koud Moermansk

DIEMEN - Zwemmer Fergil Hesterman uit Diemen heeft zondag in het Russische Moermansk een zwemwedstrijd van 1200 meter in water met een temperatuur van 8 graden gewonnen.

De wedstrijd was onderdeel van de festiviteiten ter ere van het 100-jarig bestaan van de stad Moermansk. Voor de wedstrijd waren 26 internationale zwemmers uit landen van over de hele wereld uitgenodigd. Ook deden er 26 Russische zwemmers mee. Er werd gezwommen in de Kola Bay. De deelnemers zwommen langs de Kola Bridge, waarop een hardloopevenement plaatsvond.

Na een stressvolle medische keuring in de ochtend, waarbij de bloeddruk van Fergil aanvankelijk te hoog werd gevonden, werd hij later alsnog goedgekeurd om te mogen starten. Er werd gestart in series met tussenpozen van steeds 30 seconden. Fergil startte in de vijfde en laatste serie. Zijn grootste concurrent, de Duitser Christof Wandratsch die de huidige wereldkampioen op de 1 kilometer ijszwemmen is, was in de eerste serie gestart.

Na zijn start begon Fergil iets terughoudend vanwege de stroming die de deelnemers in het eerste gedeelte van de race noordwaarts onder de brug door duwde. Maar toen hij merkte dat de stroming wel meeviel, zette hij aan. Een voor een passeerde Fergil de zwemmers voor hem. Toen hij was gefinisht moest hij nog even wachten op de mededeling op welke plaats hij was geƫindigd. De reden hiervan was dat hij twee minuten na de eerste serie was gestart. Maar al snel kwam de hoofdscheidsrechter hem feliciteren en werd hem zelfs verteld dat hij het baanrecord had verbroken.

Wereldkampioenschap
De tijd waarin Fergil Hesterman de 1200 meter heeft gezwommen was 15 minuten en 37 seconden. De zwemmer uit Diemen was 40 seconden sneller dan de nummer twee Christof Wandratsch. De wedstrijd in Moermansk was voor Fergil Hesterman een goed begin van zijn voorbereiding op het wereldkampioenschap ijszwemmen dat op 5 januari 2017 in het Duitse Burghausen plaatsvindt.