Veel nieuw werk van de kunstenaars van Kunstzin Diemen in De Hoop.
Veel nieuw werk van de kunstenaars van Kunstzin Diemen in De Hoop. Foto: Trudy Kroese

Tien jaar Kunstzin Diemen

DIEMEN - Kunstzin Diemen, de vereniging van beeldend kunstenaars, bestaat tien jaar. Dit werd afgelopen zaterdagavond gevierd met een besloten feest in Schuilkerk De Hoop. Voorzitter Steven Dijk vertelt over de vereniging.

Dijk: "Na de Kunstroute Diemen in het voorjaar van 2006 ontstond het idee om Kunstzin Diemen op te richten. In het najaar van 2006 vonden de eerste activiteiten plaats. Wij hebben momenteel zo'n veertig leden, van wie er een aantal heel actief is. Iedereen die met kunst bezig is kan lid worden."

Kunstzin Diemen heeft een sterke band met de lokale samenleving. Elke drie jaar wordt de Kunstroute Diemen gehouden. De laatste kunstroute vond in het voorjaar van 2015 plaats. Ook organiseert de vereniging om de twee jaar de Amateurkunstprijs van Diemen die open staat voor alle inwoners van Diemen, dus ook voor mensen die geen lid zijn van Kunstzin Diemen. Dit jaar kunnen de deelnemers hun werk op 20 oktober inleveren in het gemeentehuis. De kunstwerken worden tot en met 24 november in het gemeentehuis geƫxposeerd. Donderdagavond 10 november is de prijsuitreiking. Een jury wijst drie prijswinnaars aan. Ook is er een publieksprijs. Bezoekers van de expositie kunnen tot en met 8 november hun stem uitbrengen op een van de kunstwerken. Kunstzin Diemen organiseert de Amateurkunstprijs Diemen op verzoek van de gemeente.

Kunstzin Diemen houdt twee tentoonstellingen per jaar. In het voorjaar in het gemeentehuis en afgelopen weekeinde tijdens de Open Monumentendagen in Schuilkerk De Hoop. Er was nieuw werk van de leden te zien. Dijk is tevreden over het aantal bezoekers: "Zaterdag was het heel mooi weer en was er veel in Diemen te doen. Er zijn toen 55 belangstellenden langsgekomen. Zondag waren er 105 bezoekers. Zondag heeft ook Muziekschool Diemen opgetreden. Dat was erg leuk."

Komende zaterdag werkt Kunstzin Diemen mee aan het 25-jarig bestaan van de Historische Kring Diemen. Bij begraafplaats Gedenk te Sterven kunnen liefhebbers van tekenen en schilderen tussen 13.30 en 15.30 uur onder begeleiding van Steven Dijk creatief aan de slag. Er zijn dan teken- en schilderactiviteiten voor jong en oud met het thema 'In de voetsporen van Rembrandt'.