Karin Kooistra en Paul Heskamp in 't Kruidvat.
Karin Kooistra en Paul Heskamp in 't Kruidvat.

't Kruidvat start met dagbesteding

DIEMEN - In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid start op woensdag 21 september dagbesteding voor mensen met een lichte vorm van alzheimer en andere kwetsbare groepen, zoals mensen met weinig of geen sociale contacten. Het betreft een pilot die tot 1 januari 2017 duurt.

De dagbesteding is een initiatief van de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en Cordaan. Paul Heskamp is in dienst van de SWD en is coördinator Huis van de Buurt 't Kruidvat. Daarnaast is hij ook verpleegkundige. "Veel mensen met alzheimer die nog zelfstandig wonen en hulp krijgen van thuiszorg en mantelzorgers hebben een indicatie om naar de dagbesteding in Berkenstede of De Diem te gaan. Wij richten ons op mensen met een beginnende vorm van alzheimer die een lichte indicatie of geen indicatie hebben. Wij gaan hen vanaf 21 september elke woensdag dagbesteding aanbieden. Het gaat om twee dagdelen. In de ochtend vinden er activiteiten plaats die vooral gericht zijn op bewegen en er wordt koffie gedronken. Na de lunch zijn er muzikale activiteiten. Er is dan een smartlappenkoor met een zangeres en een muzikant die keyboard speelt. Wij richten ons vooral op de gezonde kant van mensen: we doen dus een beroep op wat zij nog kunnen en weten. Maar ook mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn, zijn van harte welkom. De individuele begeleiding staat voorop, dus wij houden de groep klein. Het programma duurt van 10.00 tot 15.30 uur. De kosten bedragen een euro per dagdeel. De lunch kost ook een euro. Iemand die aan het ochtend- en middagprogramma deelneemt en de lunch gebruikt betaalt dus in totaal drie euro."

Veel ervaring
Paul vertelt dat de bezoekers van de dagopvang worden begeleid door Karin Kooistra van Cordaan en Danielle Hendriks van de SWD. Karin die in het verleden bij woon- en zorgcentrum Berkenstede werkte heeft veel ervaring met dagbesteding voor mensen met alzheimer. "Het is belangrijk dat mensen met een lichte vorm van alzheimer blijven bewegen en hun geheugen blijven trainen. Tijdens het ochtendprogramma zal er veel aandacht zijn voor bewegen en geheugentraining. Daarnaast kan ik tijdens de dagbesteding in de gaten houden hoe het ziektebeeld van de deelnemers zich ontwikkelt en kan ik daarop inspelen", aldus Karin.
Paul geeft aan dat de dagbesteding de mantelzorgers van de deelnemers kan ontlasten. "Het verlenen van mantelzorg is zwaar en kost veel tijd. Door de dagbesteding aan te bieden kunnen wij de mantelzorgers een dag per week ontlasten. Daarnaast hopen wij dat mantelzorgers ook eens langskomen, want wij hebben veel informatie over de ziekte alzheimer en kunnen mantelzorgers doorverwijzen naar de juiste instanties." Karin vertelt dat deelnemers aan de dagbesteding indien nodig van huis kunnen worden opgehaald en na afloop weer naar huis kunnen worden gebracht. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een busje van Cordaan. Het vervoer is gratis.

Zij verzoeken mensen die willen deelnemen aan de dagbesteding zich vooraf aan te melden. Paul Heskamp is bereikbaar via telefoonnummer 06-52 03 34 31 of e-mail: P.Heskamp@welzijndiemen.nl. Karin Kooistra via telefoonnummer 06-12 66 84 46 of e-mail: kkooistra@cordaan.nl.