Wolter Kramer voor winkelcentrum Diemerplein.
Wolter Kramer voor winkelcentrum Diemerplein. Foto: Trudy Kroese

'Het lijkt wel een hindernisbaan'

DIEMEN - Wolter Kramer uit Diemen is sinds zijn geboorte blind. Hij doet dikwijls boodschappen in winkelcentrum Diemerplein en wordt dan regelmatig op een onaangename manier geconfronteerd met obstakels, zoals fietsen en bromfietsen die neergezet zijn op plekken waar dit niet is toegestaan, karren die voor de bevoorrading van winkels worden gebruikt en reclameborden. Hij hoopt dat zijn klachten serieus worden genomen.

Als Wolter van zijn woning in het centrum van Diemen naar de winkels in winkelcentrum Diemerpein wil kan hij uit diverse ingangen kiezen. "Ik neem meestal de ingang tegenover het gemeentehuis; bij de ingangen bij de Hema en het Chinees restaurant staan dikwijls fietsen en bromfietsen in de weg. Die plekken zijn dan voor mij hindernisbanen. Vrijwel altijd nadat ik boodschappen heb gedaan kom ik met blauwe schenen thuis omdat ik ergens tegenop ben gelopen."

Kort voor het gesprek liep hij op de Ouddiemerlaan nog bijna tegen karren aan die werden gebruikt om een zaak in het winkelcentrum te bevoorraden. Wat betreft Wolter is de situatie simpel: als iedereen de fiets of bromfiets op een plek neerzet die daarvoor bestemd is, heeft hij vrij doorgang naar de winkels. "Een stoep is om op te lopen en niet om een fiets of bromfiets neer te zetten. Wat mij betreft geven ze mensen die zich niet aan de regels houden een bekeuring."

Hij geeft aan dat het probleem ook speelt bij De Brede HOED. Ook daar staan vaak fietsen op de stoep. "En De Brede HOED is een plek waar veel mensen komen die niet al te goed ter been zijn", aldus Wolter.

Geleidelijnen
Hij zou graag zien dat er in het centrum meer geleidelijnen komen die het blinde mensen makkelijker maken om hun route en bestemming te vinden. "Bij de ingang van het winkelcentrum ter hoogte van de Hema liggen geleidelijnen. Ook zijn er geleidelijnen bij en op het zebrapad tussen het winkelcentrum en het gemeentehuis aangebracht. Maar in het gemeentehuis zijn die er niet. Gelukkig helpt het personeel van de gemeente mij altijd heel goed. Ik zou ook graag zien dat er in de gangen van het winkelcentrum geleidelijnen worden aangebracht. Dat zou het voor blinde mensen een stuk makkelijker maken. Ik heb ooit eens een e-mail gestuurd aan de eigenaar van het winkelcentrum. Ik kreeg een halfjaar later een reactie. Er is echter niets gebeurd."

Geweldig
Wolter is zeer te spreken over het personeel van een aantal winkels in winkelcentrum Diemerplein. "Ik wil speciaal de mensen van Expert en Deen noemen. Als ik mij bij de servicebalie van Deen meld, staat er altijd meteen een medewerker klaar om met mij mee te lopen en de boodschappen te pakken. Ik kan de boodschappen zelf niet vinden omdat er geen braille op de verpakkingen staat. Het personeel van Deen is echt geweldig."

'Een stoep is om op te lopen en niet om een fiets of bromfiets neer te zetten'

De gemeente geeft desgevraagd aan dat zij bezoekers van het winkelcentrum verzoekt om hun fiets of bromfiets te plaatsen op een plek die daarvoor bestemd is. De gemeente hoopt dat er rekening gehouden wordt met mensen die slecht ter been en blind zijn. Daarnaast is het ook van belang voor de hulpdiensten die het winkelcentrum moeten kunnen bereiken.