Een operatie in Dierenziekenhuis Diemen.
Een operatie in Dierenziekenhuis Diemen. Foto: Trudy Kroese

Dierenziekenhuis Diemen in trek bij cliënten

DIEMEN - Dierenziekenhuis Diemen trekt steeds meer cliënten die er met hun huisdier komen voor een consult of behandeling. Dierenarts Nina van Broekhoven is tevreden. "De groei van het aantal klanten is groter dan wij verwacht hadden."

Nina en haar moeder Ilona van Broekhoven, die als praktijkmanager werkt, zijn eigenaars van Dierenziekenhuis Diemen en Dierenziekenhuis Almere. Nadat zij zes jaren geleden begonnen met Dierenziekenhuis Almere gingen zij in januari van dit jaar van start met Dierenziekenhuis Diemen aan het Gruttoplein 1 in Diemen-Noord.

Zorgaanbod
De klanten van Dierenziekenhuis Diemen zijn tevreden over het zorgaanbod. Zij kunnen er zeven dagen per week, 24 uur per etmaal, terecht. 's Avonds en 's nachts wordt er na telefonisch contact spoedeisende hulp geboden, de dierenartsen draaien zelf spoeddiensten. Cliënten kunnen in die gevallen dus niet altijd bij de eigen dierenarts terecht.

De dierenartsen van Dierenziekenhuis Diemen verrichten diverse vormen van hulp: naast eerstelijnszorg zoals consulten zijn dit onder andere (specialistische) operaties, orthopedie en echografie, digitale röntgen, uitgebreide bloedanalyse en laparoscopische sterilisatie van honden en katten. Uiteraard kunnen dieren ook worden gevaccineerd.

Opname
Daarnaast beschikt Dierenziekenhuis Diemen over zes opnameplekken voor dieren. Dieren kunnen bijvoorbeeld worden opgenomen in afwachting van een operatie of om te herstellen van een operatie. Als dieren langer dan een dag moeten worden opgenomen, worden ze aan het einde van de dag meegenomen naar Dierenziekenhuis Almere, waar 20 opnameplekken zijn en er zeven dagen per week 24 uur per etmaal iemand aanwezig is als er dieren opgenomen zijn.

Nina geeft aan dat de visie van het dierenziekenhuis is om transparantie uit te stralen. "Dit doen we figuurlijk door overal inzicht in te geven wat er precies gedaan wordt, maar ook letterlijk door een kijkje in onze praktijk te geven. Onze spreekkamer en operatiekamer grenzen dan ook aan de straat en we hebben de ramen opengelaten. Wij zien een aantal voordelen van een open spreekkamer. Het dier dat wij onderzoeken kijkt vaak naar buiten en heeft daardoor afleiding. Ook kijken mensen die langslopen even naar binnen om te kijken wat wij aan het doen zijn."

Dierenziekenhuis Diemen wil transparantie uitstralen

Toestemming
Ook als Nina of haar collega's een dier in de operatiekamer opereren wordt er soms naar binnen gekeken. "Voordat wij een dier gaan opereren vragen wij de eigenaar altijd toestemming of dit in het zicht mag gebeuren. Vaak komen er mensen voor het raam staan die de operatie volgen, dikwijls zijn dat kinderen. Maar als een operatie er niet prettig uitziet, bijvoorbeeld omdat er veel bloed vloeit, doen wij de gordijnen dicht, zodat de operatie aan het zicht wordt onttrokken."

"In onze andere vestiging in Almere hebben we vier jaar geleden een tweede operatiekamer voor het raam aan de straatkant gebouwd. Dit is enorm goed bevallen: 's ochtends staan er hele groepen schoolkinderen heel lief voor het raam te kijken naar wat we met de dieren aan het doen zijn. Wij vinden dat dit letterlijk transparantie uitstraalt en krijgen hier heel veel positieve reacties op. Bovendien laten we zo ook aan kinderen zien hoe je met dieren om moet gaan, namelijk met veel liefde."

Discussies
Zij vertelt dat er zo nu en dan discussies ontstaan op het Gruttoplein. "We merken dat sommige mensen in Diemen er nog aan moeten wennen dat zij de operaties van dieren kunnen zien. Als je wilt kijken mag je de hele operatie zien, maar mensen die dat liever niet willen zien kunnen doorlopen. En bij hevige operaties gaan de gordijnen dus dicht."

De transparante manier van werken heeft duidelijk voordelen. Dierenziekenhuis Diemen wordt door veel inwoners van Diemen als laagdrempelig ervaren. Soms stappen mensen spontaan naar binnen om te kijken wat er gebeurt of om een praatje te maken, vertelt Nina.

Team
Het team van Dierenziekenhuis Diemen bestaat naast Nina van Broekhoven en Ilona van Broekhoven uit Judith Nannes (dierenarts), Wieteke Eggelmeijer (dierenarts), Patty Lischer (assistente) en Eline van Agen (assistente). Alle dierenartsen werken zowel in Dierenziekenhuis Diemen als in Dierenziekenhuis Almere. Nina van Broekhoven is elke dinsdag in Dierenziekenhuis Diemen aanwezig.