Afbeelding

Rijksmonument 509010

Particulieren, instellingen en/of overheidsinstellingen kunnen bijzondere gebouwen (of interessante bouwkundige objecten aan de openbare weg) aanmelden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschapen. Na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek kunnen dergelijke bouwwerken door deze dienst aan haar minister van OCW worden voorgedragen om te worden benoemd tot rijksmonument. In 1998 werd ook de historische rk-pastorie aan de Hartveldseweg 24 aan de lijst van rijksmonumenten toegevoegd.

Bij de verlening van een bij de wet beschreven beschermde status als rijksmonument behoort een uitgebreide beschrijving van het object of het complex. Helaas zijn veel van de vermelde bouwkundige termen in zo'n verslag niet erg duidelijk voor buitenstaanders. Als we een bouwhistoricus van de Rijksdienst moeten geloven bestaat de Diemense pastorie: "(...) uit een vierkant grondplan van twee bouwlagen onder een samengesteld dak bestaande uit een zadeldak met achterschild in het verlengde van de risalerende trapgevel rechtsvoor, en tegen het linker zijschild hiervan een lager afgeplat tentdak, beide gedekt met gesmoorde kruispannen." enz.

Wie zelf kennis wil nemen van de beschrijvingen van alle rijksmonumenten in Diemen: http://monumentenregister.cultureelerfgoed.nl/.