Afbeelding
Foto:

Een negatieve primeur voor Diemen?

Wordt Diemen de eerste Nederlandse gemeente die een bijzonder monument moet afvoeren van de lijst van Rijksmonumenten? Als we het moeten geloven, is het herstelplan van de pastorie van de Sint-Petrus' Bandenkerk aan de Hartveldseweg afgeblazen. De pastorie, die door achterstallig onderhoud van de afgelopen jaren dreigt te vervallen, leek gered door de verkoop aan de Stichting Stadsherstel. Het plan om de pastorie geheel te restaureren en gedeeltelijk een nieuwe functie te geven, blijkt gedwarsboomd door het bisdom.

Om bijzondere bouwwerken voor het nageslacht te behouden, kent Nederland een monumentenwet die ervoor zorgt dat bepaalde huizen, molens, bruggen of ander bouwwerken in de openbare ruimte in aanmerking komen voor een status als rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument. Mede dankzij het werk van de Historische Kring Diemen en de Stichting Stadsherstel kreeg een aantal bijzondere bouwwerken in Diemen een monumentenstatus. Zo werd in 1997 de pastorie benoemd tot rijksmonument. De pastorie is ontworpen door Adrianus C. Bleijs, een leerling van de beroemde architect P.J.H. Cuypers, en werd in 1882 in gebruik genomen.

Diemen, met de traditie van kaalslag en slopen van oude boerderijen en huizen, zal toch wel iets geleerd hebben van het verleden?