Een van de smileys die langs het Wilhelminaplantsoen hing.
Een van de smileys die langs het Wilhelminaplantsoen hing. Foto:

Automobilisten houden zich vaker aan maximumsnelheid

DIEMEN - De displays (smileys) die de gemeente op twee plekken langs het Wilhelminaplantsoen had geplaatst om automobilisten te attenderen op hun snelheid, zijn vorige week weggehaald.

De gemeente laat weten slechts over twee smileys te beschikken, die steeds op andere plekken in Diemen worden geplaatst. Bovendien werken smileys na verloop van tijd minder goed, omdat automobilisten eraan gewend raken.

Een bewoner van de Diemerkade vroeg in november 2015 aandacht voor de snelheid waarmee veel automobilisten vanaf het Wilhelminaplantsoen de Arent Krijtsstraat inreden. Hij wees erop dat bewoners vreesden dat dit tot ongelukken zou kunnen leiden. De bewoner gaf aan dat veel automobilisten harder reden dan de maximaal toegestane 50 kilometer per uur. En dat in een wijk waar veel gezinnen met kinderen en bejaarden wonen.

Hij vroeg de gemeente om maatregelen te nemen. De gemeente speelde hierop in en hing op twee plekken in het Wilhelminaplantsoen een smiley op. Automobilisten die vanaf de openbare bibliotheek in de richting van de Arent Krijtsstraat reden, konden op de smileys zien hoe hard zij reden en of het nodig was om op de rem te trappen.

Het bleek te werken, want een proef op de som leerde dat de meeste automobilisten met een snelheid van tussen de 35 en 45 kilometer over het Wilhelminaplantsoen reden. Een dissonant die op de eerste smiley zag dat hij maar liefst 67 kilometer per uur reed, trapte op de rem. De bewoner die aandacht voor de zaak had gevraagd toonde zich onlangs tevreden over het rijgedrag van de meeste automobilisten, al wijst hij erop dat er 's avonds laat en 's nachts nog vaak te hard wordt gereden. De straat heeft dan soms veel weg van een racebaan, is zijn conclusie.