Impressie van het nieuwe aquaduct bij Muiden, dat over anderhalve week al deels opengaat.
Impressie van het nieuwe aquaduct bij Muiden, dat over anderhalve week al deels opengaat. Foto: Rijkswaterstaat

Volgende week: finale monsterklus A1

DIEMEN - De handtekening werd vijf jaar geleden gezet door de minister. De eerste vrachtwagen met zand werd 'pas' eind 2013 gelost en over minder dan een maand razen we al met zijn allen over de nieuwe A1 langs Muiden naar Diemen. Het weekend van 19 tot en met 22 augustus is de grote finale van jaren bouwen aan de snelweg A1.

Wie naar cijfers kijkt zou er bijna van gaan duizelen. In 2011 tekent minister Schultz van Haegen voor wat tot dan de grootste opdracht voor wegenbouw is in Nederland: het project Schiphol-Amsterdam-Almere: een hele rits aan enorme wegenbouwprojecten tussen Schiphol en Almere om de doorstroming te verbeteren. Een rechtstreeks gevolg van het niet doorgaan van de snelweg A6/A9 langs Weesp en de verwachte groei van Almere.

Het project bestaat uit 63 km weguitbreiding, de renovatie van 5 grote knooppunten, 130 nieuwe of aangepaste viaducten, bruggen of anderszins. Kosten? 4,7 miljard euro.

Een van de belangrijkste bouwputten is de A1 langs Diemen, Muiden en Weesp: 23 km weguitbreiding, 138 km nieuw asfalt, 60 nieuwe viaducten waaronder vier grote: de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal, het aquaduct bij de Vecht, de spoorbrug bij Muiderberg en de Hollandse Brug bij Muiderberg. En dat voor iets meer dan 900 miljoen euro. In een razend tempo gaat de bouw in 2013 van start.

Toch zit het er al bijna op. In het cruciale weekend van 19 augustus wordt een groot deel van de nieuwe A1 in gebruik genomen. Rijkswaterstaat stelt de rijbanen van het aquaduct voor verkeer uit Diemen richting Muiderberg open, tegelijkertijd met de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Diemen, de nieuwe verbinding tussen de A9 en de A1.

In die week wordt ook het treinverkeer tussen Amsterdam en Almere een hele week stilgelegd. Bij Muiderberg wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek geschoven. Eerder deze lente maakte de brug al de oversteek van de bouwplaats naar een tijdelijke plek boven de snelweg A1, naast de oude spoorbrug. Daar is de brug verder afgebouwd. In die bewuste week is het stilleggen van het treinverkeer nodig om de oude spoorbrug af te breken en de nieuwe spoorbrug vervolgens op de fundamenten te schuiven.

In één weekend viaduct, aquaduct en spoorbrug in gebruik genomen

Rijkswaterstaat wil het liever allemaal in één heel heftig weekend proppen dan verschillende afsluitingen over verschillende weken. Een maand later gaat het aquaduct de andere kant op 'open', dus voor verkeer richting Diemen.

Dan komt er definitief een einde aan het wachten voor de open brug op de A1. Ondanks de tegenvallende groei van Almere blijft de verwachting dat het aquaduct gaat uitgroeien tot een van de meeste drukke stukken snelweg van Nederland. Op dit moment rijden er elke dag nog 185.000 auto's en andere voertuigen over dit gedeelte van de A1. Dat moeten er in 2030 ruim 307.000 zijn. Na de ingebruikname van de nieuwe A1 wacht een nieuwe monsterklus: het afbreken van de oude snelweg. Op de plek waar nu nog alle auto's rijden komt natuur. Daarvoor moet eerst al het asfalt worden afgebroken en weggevoerd. Al het werk rondom Diemen, Muiden en Weesp moet in 2020 klaar zijn. Het hele project tussen Schiphol en Almere in 2026.

In het cruciale weekend worden deze drie belangrijke bouwwerken in gebruik genomen.