SV Diemen heeft behoefte aan een extra veld.
SV Diemen heeft behoefte aan een extra veld. Foto: Trudy Kroese

Gemeente onderzoekt situatie buitensport

DIEMEN - De gemeente heeft een notitie opgesteld waarin de knelpunten van de buitensport zijn onderzocht en benoemd. Er zijn diverse scenario's voor de toekomst van Sportpark De Diemen geschetst. De gemeenteraad discussieert naar verwachting in september over de notitie.

In de notitie wordt aangegeven dat Diemen beschikt over een overcapaciteit aan tennisbanen, een tekort aan voetbalvelden en een onderbezetting bij honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. Tevens wordt er ingegaan op een mogelijk verzoek om in Diemen een hockeyvereniging op te richten.

Diemen telt twee tennisverenigingen: ATVD en TVDZ. ATVD beschikt aan de Willem de Zwijgerlaan in het centrum van Diemen over een fraai complex met 9 verlichte gravel tennisbanen en een eigen clubhuis. ATVD telde op 1 januari 2016 613 leden. TVDZ beschikt op Sportpark De Diemen over 6 allweather kunstgrasbanen en een eigen clubhuis, dat overigens is verpacht. TVDZ telde op 1 januari 2016 in totaal 345 leden.

De gemeente stelt dat de overcapaciteit zich het meest nadrukkelijk openbaart bij de TVDZ. Daar wordt immers geen KNLTB-competitie meer gespeeld en bestaat het overgrote deel van de leden uit oudere senioren die ook overdag kunnen spelen en is de bespelingsintensiteit van de banen laag, aldus de nota.

De gemeente vindt dat de mate van overcapaciteit bij de tennisverenigingen vooralsnog geen reden is om in te grijpen.

Voetbalvereniging SV Diemen had op 1 januari 1060 leden, waaronder 857 jeugdleden. Hoewel de vereniging geen wachtlijst heeft voert het een restrictief toelatingsbeleid. De gemeente is van mening dat de voetbalvereniging met wat extra organisatie nog wel even voort kan met de drie kunstgrasvelden. Bijvoorbeeld door het verplaatsen van een aantal jeugdwedstrijden van de zaterdag naar de zondag.

Maar door de demografische ontwikkeling die Diemen te wachten staat, zal het inwoneraantal van de gemeente oplopen en is de verwachting dat het aantal leden van SV Diemen verder zal toenemen. De gemeente hoopt dat er in de toekomst een vierde kunstgrasveld voor SV Diemen op Sportpark De Diemen kan worden aangelegd. Een mogelijkheid is om op de accommodatie van honk- en softbalvereniging TIW-Survivors een veld aan te leggen dat beide verenigingen kunnen gebruiken.

De situatie van TIW-Survivors vraagt om een nadere beschouwing op de toekomst, aldus de nota. 'De geringe omvang van de vereniging in relatie tot het forse ruimtebeslag dat zij legt op het sportpark en het beperkte gebruik dat zij daar vervolgens van maakt, rechtvaardigt een nadere beschouwing op de toekomst van de vereniging op het sportpark', aldus de nota. In de nota staat dat TIW-Survivors op 1 januari 142 leden telde van wie er 50 in Diemen wonen.

De gemeente schetst een aantal scenario's voor de honk- en softbalvereniging: de huidige situatie continueren met als gevolg dat er geen ruimte komt voor een vierde kunstgrasveld voor SV Diemen, het handhaven van de vereniging met co-gebruik van een kunstgrasveld voor softbal en SV Diemen of het uitplaatsen van de vereniging. Als er voor het laatste scenario wordt gekozen komt er op het sportpark ruimte voor een vierde kunstgrasveld voor SV Diemen en andere ontwikkelingen, zoals een accommodatie voor een hockeyclub.

Er gaan al enige tijd stemmen op om in Diemen ruimte maken voor een hockeyvereniging. De gemeente heeft echter geen concreet initiatief ontvangen om in Diemen een hockeyvereniging op te richten. Bij de verenigingen HC Athena (Watergraafsmeer) en AHC IJburg spelen veel leden die in Diemen wonen, onder wie veel jongeren.

Wethouder Jeroen Klaasse van Sport: "Die twee hockeyverenigingen zijn zeer succesvol, maar hebben vooralsnog geen interesse geuit om in Diemen een dependance van hun vereniging op te richten. Als er in de toekomst in Diemen inderdaad een hockeyvereniging komt, verwachten wij niet dat veel leden van Athena en IJburg die in Diemen wonen zullen overstappen naar die nieuwe vereniging in Diemen. Als er hier een hockeyvereniging komt zal het om een relatief kleine vereniging gaan met 300 tot 400 leden en een of twee velden. Meer ruimte is er niet. Als er een concreet initiatief voor de oprichting van een hockeyvereniging komt en er geen ruimte op Sportpark De Diemen is, kunnen wij een andere locatie overwegen, bijvoorbeeld Spoorzicht. Ook de hoge kosten van hockeykunstgrasvelden dienen meegenomen te worden in die overweging."

Klaasse laat weten dat de notitie is verzonden aan de besturen van de betrokken sportverenigingen. Zij hebben de gelegenheid om te reageren. Daarna wordt de - eventueel aangepaste - notitie aan de gemeenteraad voorgelegd. Nadat de gemeenteraad haar input heeft geleverd, kan er worden gestart met de nadere uitwerking van een of meerdere scenario's.

ATVD beschikt over een fraai tennispark.
De accommodatie van TIW-Survivors.