Marco Verduin geeft informatie op de markt over de werkwijze van zakkenrollers.
Marco Verduin geeft informatie op de markt over de werkwijze van zakkenrollers. Foto: Trudy Kroese

'Wees alert op oplichters en zakkenrollers'

DIEMEN - Oplichters en zakkenrollers worden steeds inventiever. Zij zoeken hun slachtoffers met zorg uit, proberen hen te misleiden en slaan vervolgens toe. Marco Verduin van de politie Diemen/Ouder-Amstel geeft tips die de kans om slachtoffer van dergelijke misdrijven te worden kleiner maken. Verduin benadrukt dat het zeker geen typische Diemense incidenten betreft, maar dat dit soort misdrijven overal in het land worden gepleegd.

Babbeltrucs
Vooral oudere mensen worden slachtoffer van zogenaamde babbeltrucs. De daders bellen onaangekondigd bij de woning aan en geven zich uit voor bijvoorbeeld een medewerker van een thuiszorgorganisatie of vragen om een glas water of gebruik te mogen maken van het toilet. Soms zijn er zelfs een of meerdere kinderen bij om het vertrouwen van het potentiële slachtoffer te wekken. Verduin: "Deze mensen willen graag de woning binnenkomen om spullen te stelen. De politie adviseert om de deur niet te openen of alleen met behulp van een ketting of een kierstandhouder. Laat nooit onbekenden binnen en vraag te allen tijde om een identiteitsbewijs. Een medewerker van een thuiszorgorganisatie of ander bedrijf komt in de meeste gevallen nooit onaangekondigd langs. Wij adviseren mensen om in geval van twijfel meteen contact met ons op te nemen via telefoonnummer 112."

Poging tot oplichting
Vrijwel iedereen ontvangt e-mails die de indruk wekken door een bank te zijn verzonden. Vaak ook van banken waarbij men niet eens een rekening heeft. Er wordt dan verzocht om op een link te klikken en informatie te delen. Verduin: "Mensen moeten nooit op dit soort e-mails reageren en zeker geen link openen. Banken geven hier ook landelijk bekendheid aan met de slogan: 'Stop, hang op, klik weg en bel uw bank'. En uiteraard nooit de inlogcode, het wachtwoord of de pincode geven. Anders kunnen de mensen die deze e-mails hebben gestuurd de rekening leeghalen. Een bank zal nooit een e-mail sturen met het verzoek om persoonlijke gegevens. Ook zal een bank niet bellen met het verzoek om de gegevens te verstrekken. Het gebeurt ook dat personen zogenaamd namens een computerbedrijf bellen. Zij willen dan vaak gegevens loskrijgen om de computer van afstand te kunnen overnemen. Met behulp van bepaalde software die zij dan installeren, kunnen zij vervolgens overal bij, ook bij financiële gegevens. Wij adviseren het telefoongesprek onmiddellijk te beëindigen en telefonisch contact met de politie op te nemen."

Zakkenrollerij
Zakkenrollers zijn ook in Diemen actief, met name in de winkelcentra en op de markt die elke woensdag in het centrum wordt gehouden. Zakkenrollers hebben het veelal gemunt op kwetsbare mensen of mensen die niet goed opletten. Verduin: "Zakkenrollers werken doorgaans in teams. Een van de leden van dit team probeert de pincode van het slachtoffer af te kijken tijdens het pinnen bij een winkel of bank. Daarna wordt de portemonnee van het slachtoffer op sluwe wijze gerold, vaak door een ander lid van het team. Dat kan bij de uitgang van een winkel zijn of een stuk verderop. Het slachtoffer wordt dan gevolgd. De zakkenroller botst bijvoorbeeld tegen het slachtoffer op of leidt hem of haar af door een vraag te stellen. Zakkenrollers werken vaak heel geraffineerd."

Tips
Hij geeft een aantal tips om het zakkenrollers moeilijker te maken. "Scherm de pincode altijd af met de hand, zowel in een winkel als bij een pinautomaat. Berg de portemonnee goed op, bij voorkeur in een binnenzak of een zak die goed kan worden afgesloten. Niet in de achterzak. Vrouwen die hun portemonnee in hun handtas bewaren dienen hun tas goed af te sluiten en bij voorkeur voor het lichaam te dragen. Zij hebben dan meer zicht op hun tas. Het is ook verstandig om gebruik te maken van een pinautomaat in het bankgebouw en niet te veel geld op zak te hebben."

De politie houdt dikwijls preventie-acties om burgers op misdrijven te wijzen en hen duidelijk te maken hoe zij de kans dat zij slachtoffer worden kunnen verkleinen. Tijdens de Gemeentedag op zaterdag 10 september, de slotdag van het Diemer Festijn, zal de politie op het plein voor het gemeentehuis aanwezig zijn om informatie te verstrekken.

Marco Verduin: 'Zakkenrollers werken vaak heel geraffineerd'