Helga Gernaat staat al jaren op het podium van de Basic Survivalrun.
Helga Gernaat staat al jaren op het podium van de Basic Survivalrun. Foto's: Bennie Slagers

'Survivalsport is heel divers'

DIEMEN - Helga Gernaat (45) uit Diemen blinkt uit in een bijzondere sport: in juni is zij eerste geworden van de klasse Basic Survival Circuit (BSC klassement). En dat was niet voor het eerst, al jaren eindigt Helga in de top 3 van Nederland. In november is zij Nederlands kampioen geworden.

Survivalrun, dat is geen alledaagse sport.
"Nee, hoewel de sport wel meer bekendheid krijgt met de Mudmasters en Obstacle Runs die steeds meer georganiseerd worden. Die zijn afgeleid van de survivalruns, maar dan laagdrempeliger en voor een groot publiek haalbaar."

Hoe ben jij met de sport in aanraking gekomen?
"Ik ben ooit begonnen met wedstrijdzwemmen. Ik deed in 2006 een keer mee aan een Ultimate Fitness Challenge (UFC). Dat is van alles: mountainbiken, zwemmen, hardlopen, klimmen. Dat heb ik een jaar of drie gedaan. Ik ben twee keer tweede geworden en de laatste keer eerste. Survivalsport ben ik gaan doen als training voor die UFC's omdat er ook wel eens touwwerk in voorkwam en klimmen."

En hoe gaat dat nou, zo'n survivalrun?
"Ik doe mee in de klasse Basic Survival Run, dat is een parcours van maximaal 9 kilometer. Een survivalrun is een hardloop wedstrijd met hindernissen, zoals touw-hindernissen, water doorwaden, boomstam doorhakken, boogschieten, onder alle weersomstandigheden. Iedere run is weer anders. Je kunt van tevoren wel een beetje op de website zien wat de onderdelen zijn, maar dat zijn er vaak meer dan 40, dat is niet te onthouden. Organisatoren voegen ook altijd wel weer een verrassingsonderdeel toe."
En ook daar bleek je meteen goed in te zijn?
"Ik bleek er wel talent voor te hebben. Ik heb een breed talent: ik kan goed hardlopen en goed klimmen en ik ben behendig en sterk. Ik ben ook een doorzetter, als ik iets voor ogen heb ga ik er ook echt voor trainen. Voor mij is recreatief een beetje rustig aan doen moeilijk, bij de start gaat de knop om en wil ik winnen."
Train je veel?
"Ik train in Zeist bij de survivalsportgroep voor het klimmen. Hardlopen doe ik in en rond Diemen of in het Amsterdamse Bos. Zwemmen hoeft niet, je moet weleens het water in, maar dat zijn kleine stukjes. Ik ben sinds 2010 ook moeder, maar voor sporten vind je altijd wel ergens een beetje tijd, vind ik. Je moet het wel leuk vinden, dat is mijn advies als je wilt sporten: ga wel iets doen wat je leuk vindt. Ik zou de survivalsport best naar Diemen willen halen, het Diemerbos zou mooi zijn, maar er moet wel een veilige plek zijn waar alle touwwerk kan blijven hangen. Het is een groeiende tak van sport, wie weet."
Wat maakt survivalsport zo leuk?
"Alles eromheen: het samenkomen van mensen die allemaal hetzelfde gevoel hebben met de sport, de diversiteit van de verschillende onderdelen, het is een speeltuin voor volwassenen. Het is heel zwaar, het vergt heel veel van je lichaam."

Je bent dit seizoen weer Nederlands Kampioen geworden, de jaren hiervoor stond je ook steeds op het podium, kun je dit lang blijven doen?
"Ik merk dat ik niet meer iedere twee weken een run moet doen. Dat hoeft ook niet: dit jaar heb ik alle runs waaraan ik meedeed gewonnen en dan krijg je zo veel punten dat je niet aan elke run mee hoeft te doen om kampioen te worden. Zoals het nu gaat, gaat het nog goed en blijf ik wel doorgaan."

Afbeelding
'Ik ben echt een doorzetter.'