Kinderen zijn in het spookhuis onder de indruk van spoken.
Kinderen zijn in het spookhuis onder de indruk van spoken. Foto: Trudy Kroese

Kinderen genieten tijdens Kinderzomerspelen

DIEMEN - De Kinderzomerspelen zijn bezig aan de tweede week. De organisatie van het evenement voor kinderen uit Diemen die naar de basisschool gaan, is tevreden over de eerste anderhalve week. Het was druk, de sfeer was uitstekend en het weer liet weinig te wensen over.

De begeleiders van de Kinderzomerspelen verwelkomden vorige week maandagochtend veel bekende gezichten in Sportcentrum Wethouder F.B. Duran. Veel kinderen gaan immers elk jaar een of meerdere weken naar het evenement. Er waren ook nieuwe kinderen die voor het eerst naar de Kinderzomerspelen gingen.

De Kinderzomerspelen worden elk jaar georganiseerd door de Stichting Welzijn Diemen (SWD). Algemeen coördinator Danny Post, coördinator Sport Mitchell Post en coördinator Creatief Isa Rongen en coördinator Theater Roos Houben sturen de begeleiders aan, van wie er een groot aantal al jaren meedraait. Dit jaar is er ook een aanzienlijk aantal stagiaires van het ROC actief als begeleider.

Elke ochtend verzamelen de kinderen zich in de grote sporthal van het sportcentrum. Mitchell Post vertelt hen dan wat er die dag op het programma staat. De kinderen kunnen zich vervolgens heerlijk uitleven. De veiligheid van de kinderen staat voorop. De begeleiders staan voortdurend met elkaar in contact via portofoons en wisselen de laatste informatie uit. In de hal van het sportcentrum zitten altijd enkele begeleiders die ervoor zorgen dat kinderen het sportcentrum niet kunnen verlaten.

Elke dinsdag- en donderdagmiddag wordt er gezwommen. De zweminstructeurs en de begeleiders staan langs de kant van het zwembad en houden alle kinderen scherp in de gaten. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Een diploma of geen diploma, elk kind moet elke dinsdag of donderdag eerst een stuk zwemmen in het ondiepe bad. Bij de geringste twijfel over de zwemcapaciteiten wordt het kind niet toegelaten in het diepe zwembad.

Ook dit jaar waren er in de eerste twee weken uitstapjes. Vorige week woensdag gingen de kinderen met twee bussen naar de Linnaeushof in Heemstede en gisteren werd er een bezoek gebracht aan KidZcity in Utrecht. Er kunnen tijdens uitstapjes maximaal honderd kinderen mee. Ouders moeten voor de uitstapjes extra betalen. Tijdens de twee uitstapjes waren er geen activiteiten van de Kinderzomerspelen in het sportcentrum. Volgende week is er geen uitstapje en zijn er vijf dagen activiteiten van de Kinderzomerspelen.

De grote spellen die elke vrijdag worden gehouden zijn elk jaar trekpleisters. Afgelopen vrijdag konden de kinderen huiveren in het spookhuis. Morgen is er de megashow en op de laatste vrijdagmiddag wordt de traditionele playbackshow gehouden.

De begeleiders en andere vrijwilligers, onder wie Danny en Danielle Mica en de broers Van Westing en Zuidervaart, bouwden donderdagmiddag en -avond het spookhuis op. Kinderen die het spookhuis vrijdagmiddag bezochten konden heerlijk huiveren. Het spookhuis zag er prachtig uit en de begeleiders zorgden via onder andere geluiden en 'rook' voor de nodige schrikeffecten. Uiteraard wisten alle kinderen dat het om een spel ging en dat er niets kon gebeuren.

Kinderen die liever niet naar het spookhuis gingen deden iets anders: voetballen op het veld van het sportcentrum of lekker bezig zijn met creatief in de twee hallen waar de squashbanen zijn.

Het was warm tijdens de eerste week van de Kinderzomerspelen. De begeleiders speelden hier uiteraard op in. Danny Post: "Wij halen elke dag bij een supermarkt een groot aantal flessen met water. De eerste week zijn er wel 600 flessen doorheen gegaan. Het is belangrijk dat kinderen tijdens hoge temperaturen voldoende drinken. Wij zien daar ook op toe. Na elk spel of sportactiviteit kunnen de kinderen in de kleedkamers van de sporthal water drinken. Maar kinderen kunnen uiteraard ook aan een begeleider om een fles water vragen en krijgen die dan."

Tijdens het eerste uitstapje naar Linnaeushof in Heemstede was het de warmste dag van het jaar. Het kwik kwam boven de dertig graden uit. "Wij organiseren elk jaar een uitstapje naar een onoverdekte en overdekte attractie. De Linnaeushof is in de buitenlucht, KidZcity overdekt. Als het de eerste woensdag slecht weer was geweest hadden wij kunnen uitwijken naar KidZcity", aldus Post.

Dat was dit jaar niet nodig. Hoewel het bloedheet was genoten de kinderen in de Linnaeushof. De begeleiders hielden de kinderen goed in de gaten en waren ook in het attractiepark goed herkenbaar aan hun T-shirt met daarop het logo van de Kinderzomerspelen (KZS). De begeleiders hadden veel flessen met water meegenomen en de meeste ouders hadden zich ook op de hoge temperaturen voorbereid en hun kinderen drinken meegegeven.

Vermaak tijdens de zeskamp.
Deelnemers zijn creatief bezig.