De pastorie naast de Sint Petrus' Bandenkerk aan de Hartveldseweg.
De pastorie naast de Sint Petrus' Bandenkerk aan de Hartveldseweg. Foto: Trudy Kroese

Hoe moet het nu met de pastorie?

DIEMEN - Van moeizaam proberen de pastorie zelf te redden naar euforie over de oplossing in de vorm van verkoop aan Stadsherstel tot de deceptie dat het allemaal toch niet doorgaat. Het parochiebestuur van de Sint Petrus' Banden heeft er echt alles aan gedaan om het karakteristieke gebouw uit 1882 te redden. En nu? Kan de pastorie nog op tijd gered worden van verval?

'Pastorie van Sint Petrus Banden gered' stond groot op de voorpagina van het DiemerNieuws op 12 juni 2014. Door achterstallig onderhoud dreigde het pand helemaal te vervallen en originele details verloren te gaan. Naast funderingsproblemen moet alles worden aangepakt om de pastorie, die ouder is dan de kerk zelf, te redden. Al jaren probeerde het parochiebestuur de middelen te vinden om het gebouw in eigen beheer te restaureren, maar het lukte niet de 1 miljoen euro die daarmee gemoeid is, bij elkaar te brengen. Met de verkoop aan Stadsherstel was het gebouw gered. Toen eind van dat jaar bekend werd dat Stadsherstel ook nog eens een subsidie van 3 ton voor rijksmonumenten kon krijgen, leek er helemaal geen vuiltje meer aan de lucht. De pastorie verhuisde eind 2015 vast naar Berkenstede zodat het werk zou kunnen beginnen. Alles wees erop dat er in 2016 mensen zouden wonen in de vijf appartementen die in de pastorie gebouwd zouden worden, naast een ruimte voor de pastorie.

Begin dit jaar werd het nog even spannend toen het bisdom na een bezoek aan Diemen de verkoop van de pastorie wilde koppelen aan verkoop van de kerk. Maar al snel kwam het verlossende bericht dat de kerk van de Diemense parochie mocht blijven en de pastorie verkocht kon worden aan Stadsherstel. Toch is dat niet gelukt.

Om het project financieel mogelijk te maken kon Stadsherstel aanspraak maken op een speciale Stadsherstelsubsidie, maar dan moest het werk aan het casco wel eind dit jaar klaar zijn. Dat lukt niet als er pas na 30 augustus begonnen kan worden met de vergunningaanvragen. "Daarmee is de financiƫle kurk onder het project weggeslagen", aldus Michiel van der Burght, directeur van Stadsherstel. "Wat ons betreft is het momentum voorbij." Stadsherstel heeft wel toestemming het casco op te knappen zonder extra vergunning, maar dat kan pas starten als het funderingsherstel achter de rug is, legt Van der Burght in de brief aan de parochie uit. Er zou een bestemmingsplanwijziging nodig zijn voor enkele geplande veranderingen en een vergunning voor funderingsherstel. Dat is een behoorlijk omvangrijke procedure die lang kan duren, weet Van der Burght uit ervaring, ook al had Stadsherstel, in goed vertrouwen dat de verkoop wel rond zou komen, vast een aanvraag gedaan voor funderingsherstel. Maar de gemeente Diemen wil pas verder na een formele koopovereenkomst. Overigens: zelfs bij een definitief besluit van het bisdom vorige week nog zou het allemaal niet meer op tijd gelukt zijn.

En nu? "Ik weet het niet. Wij zijn hier al zes jaar mee bezig en hebben alle mogelijkheden onderzocht", zegt Hanneke van Wel, voorzitter van het parochiebestuur. "De verkoop aan Stadsherstel was de enige optie. Wij konden zelf slechts aanspraak maken op een kleine subsidie. Stadsherstel kan andere subsidies krijgen als professionele organisatie voor monumentenbehoud. Na de vakantieperiode gaan wij in het parochiebestuur de situatie verder bespreken."