De pastorie naast Schuilkerk De Hoop, die wel door Stadsherstel is opgeknapt.
De pastorie naast Schuilkerk De Hoop, die wel door Stadsherstel is opgeknapt. Foto: Ingrid van Vlijmen

Verkoop pastorie Sint Petrus' Banden van de baan

DIEMEN - Een enorme tegenslag voor de parochie van de Sint Petrus' Bandenkerk. Hoewel iedereen het erover eens was dat de verkoop van de pastorie aan Stadsherstel een goed plan was, gaat het niet door.

Stadsherstel zou het gebouw opknappen en er vijf appartementen en een ruimte voor de parochie in maken. Zou... want vorige week besloot Stadsherstel de stekker uit het project te trekken. De allerlaatste stap, de formele goedkeuring van het bisdom in Haarlem om de verkoop te bezegelen, liet te lang op zich wachten.

De zaak was in 2014 eigenlijk al beklonken. Het bisdom wilde begin dit jaar alleen nog even een gevalideerd taxatierapport van de pastorie. Een formaliteit, zo leek het. Stadsherstel had voldoende vertrouwen in de goede afloop en begon vast met een aantal bouwvoorbereidingen, waaronder het vergunningentraject. Maar de gemeente Diemen kon daarmee pas verder als de verkoop formeel rond zou zijn. En daar zit hem nu de kneep. Half juni was het gevalideerde taxatierapport gereed, met dezelfde taxatiewaarde als de eerdere taxatie op basis waarvan de verkoop was geregeld. Een kwestie van stempeltje erop, zou je denken. Maar het bisdom heeft laten weten dat zij pas op 30 augustus een besluit kan nemen.
En dat is te laat. Michiel van der Burght, directeur van Stadsherstel, heeft in een brief aan de parochie uitgelegd waarom hij nu heeft moeten besluiten met het project te stoppen. Een speciale Stadsherstel-subsidie was de financiële kurk onder het project. Voorwaarde daarvoor was wel dat het casco in 2016 afgemaakt zou zijn. Dat lukt simpelweg niet als pas na 30 augustus kan worden gestart. Door de reactie van het bisdom heeft Van der Burght er nu bovendien een stuk minder vertrouwen in dat de verkoop doorgaat. Het parochiebestuur heeft het bisdom nog gevraagd sneller een besluit te nemen, maar kreeg nul op het rekest.

Stadsherstel betreurt het zeer, laat Van der Burght in de brief aan de parochie weten. Het parochiebestuur, dat afgelopen zondag de parochieleden geïnformeerd heeft na de wekelijkse mis, is geschrokken. "Zonder de Stadsherstel-subsidie is het een onbetaalbaar project, net als het voor onszelf is", zegt voorzitter Hanneke van Wel.

Op pagina 11: Hoe moet het nu met de pastorie?