Cor Verschut van galerie ART-DE-COR.
Cor Verschut van galerie ART-DE-COR. Foto: Trudy Kroese

Cor Verschut heeft een passie voor kunst

DIEMEN - Cor Verschut is eigenaar van galerie ART-DE-COR in Diemen. Hij was een van de deelnemers aan de tweede editie van het festival Kunst in Sport. Cor stelde toen een tentoonstelling samen van kunstwerken over sport die te zien was in grand café Blauw in De Omval. Een nadere kennismaking met een kunstliefhebber.

Het bedrijf van Cor biedt klanten diverse diensten aan. Hij is interieurontwerper en geeft klanten advies over interieurontwerp en binnenhuisarchitectuur. Daarnaast is Cor galeriehouder en organiseert exposities op diverse plekken in Diemen en daarbuiten. Ook verkoopt hij werken van kunstenaars en leent hij kunst uit.

Studie
Cor was in het verleden leraar en gaf onder andere het vak lichamelijk opvoeding. Hij werd op latere leeftijd gegrepen door de kunst. Hij volgde een studie binnenhuisarchitectuur en cursussen bouwkunde en kunstgeschiedenis en startte met ART-DE-COR.

"Ik ben in 2002 gaan praten met de toenmalige wethouders Rosali Herder en Nico Portegijs en heb toen het verzoek ingediend om te mogen exposeren in de foyer van De Omval. Zij reageerden positief. Rosali Herder heeft 12,5 jaar geleden mijn eerste expositie in De Omval geopend. Ik exposeer permanent in grand café Blauw in De Omval en bezoekers van het grand café en het theater kunnen de werken zien. Daarnaast exposeer ik in Gezondheidscentrum Diemen Zuid en in een sportcentrum in Hoofddorp." Net als andere ondernemers heeft Cor last ondervonden van de crisis. "Dat geldt voor zowel mijn bedrijf voor interieurontwerp en binnenhuisarchitectuur als voor de kunstgalerie. Maar ik merk wel dat de situatie beter is geworden, de loop is er weer ingekomen."

Zakelijke kant
De werken die hij exposeert zijn van kunstenaars die hij kent en zakelijk vertegenwoordigt. Veel kunstenaars hebben geen interesse of zin in de zakelijke kant, zoals het verkopen of uitlenen van hun werk. Cor doet dit voor hen.

"Mensen die tijdens een van mijn exposities een kunstwerk zien dat hen aanspreekt kunnen contact met mij opnemen. Wij spreken dan af in de expositieruimte waar het betreffende kunstwerk hangt. De kunstliefhebber kan het kunstwerk kopen of lenen. De aankoopprijzen van de kunstwerken variëren. Dat geldt ook voor de prijs voor het lenen van een kunstwerk. De prijs hangt af van het kunstwerk en van de periode die de kunstliefhebber het kunstwerk wil lenen. Kunst is geen massaproduct en spreekt slechts een beperkt aantal mensen aan. Bovendien hangt er een prijskaartje aan kunst."

Cor werd op latere leeftijd gegrepen
door kunst

Hij heeft geconstateerd dat er op het gebied van kunst meer gebeurt dan een jaar of vijftien geleden. Kunstzin Diemen, de vereniging voor beeldend kunstenaars in Diemen, is opgericht en organiseert om de drie jaar de Kunstroute Diemen, er zijn veel exposities op diverse plaatsen in de gemeente en elke drie jaar wordt de Amateurkunstprijs van Diemen gehouden.

"Ik bezoek veel exposities en activiteiten op het gebied van kunst in Diemen. Een aantal kunstenaars van Kunstzin Diemen heeft geëxposeerd bij ART-DE-COR."

Een deel van de expositie tijdens Kunst in Diemen.