Vlnr: Zac Freudenburg, Tobias Westerveld, wethouder Jeroen Klaasse met voor hem Steijn Laschewski, Fergil Hesterman, Mattho Manderlsoot en Margreet Heemskerk.
Vlnr: Zac Freudenburg, Tobias Westerveld, wethouder Jeroen Klaasse met voor hem Steijn Laschewski, Fergil Hesterman, Mattho Manderlsoot en Margreet Heemskerk. Foto: Trudy Kroese

Sporters ontvangen award

DIEMEN - Fergil Hesterman is Sporter van het Jaar van Diemen geworden. De zwemmer ontving de onderscheiding zaterdagavond uit handen van wethouder Jeroen Klaasse van Sport. De prijsuitreiking vond plaats in Theater De Omval tijdens het festival Kunst in Sport.

Fergil Hesterman is Nederlands kampioen ijszwemmen op de icemijl (1610 meter) en zwom de tweede tijd op de wereldranglijst. Even daarvoor was Hesterman al gekroond tot Sportman van het Jaar van Diemen. Schaatster Annette Gerritsen werd gekozen tot Sportvrouw van het Jaar. Gerritsen kampte lange tijd met een blessure en werd na haar terugkeer op het ijs zevende tijdens het Nederlands kampioenschap sprint. Zij was zaterdag niet aanwezig bij de prijsuitreiking, maar krijgt de prijs later uitgereikt. De achtjarige turner Steijn Laschewski kreeg de eervolle prijs voor Talent van het Jaar. Steijn is Nederlands kampioen in de talentendivisie. Voor de winnaars was er een award. Fergil Hesterveld kreeg als Diemense Sporter van het Jaar ook een kunstwerk van John Alberts.

Inwoners van Diemen konden kandidaten voor de Sporter, Sportman, Sportvrouw en Talent van het Jaar nomineren. Niet alle genomineerden waren zaterdagavond aanwezig tijdens de prijsuitreiking. De genomineerden die wel aanwezig waren werden door presentator Steven Dijk op het podium van de theaterzaal geroepen en kregen de gelegenheid om zich voor te stellen en informatie over hun sport te geven.

Behalve Fergil Hesterman en Steijn Laschewski waren dat Mattho Mandersloot die deel uitmaakt van het Nederlands taekwondoteam, atleet Zac Freudenburg, die derde werd tijdens het NK trailrunning en daarnaast maar liefst driemaal de zware DiemerCross op zijn naam wist te schrijven en Margreet Heemskerk. Zij geeft al jaren leiding aan de trimclub op het terrein van SV Diemen. Ook de talentvolle bridger Tobias Westerveld (13) stond op het podium. Hij is Nederlands kampioen bij de pupillenparen en viertallen. Binnenkort neemt hij deel aan het WK in Italiƫ. Wethouder Jeroen Klaasse zette de sporters graag in het spotlight. De gemeente benadrukt het belang van sport en heeft niet alleen aandacht voor sportverenigingen, maar ook voor individuele sporters.