Hetty ten Kroode (links) en Jeanet de Waal.
Hetty ten Kroode (links) en Jeanet de Waal. Foto: Trudy Kroese

Afscheid van 'het leukste vak'

DIEMEN - Deze week is de laatste schoolweek voor alle kinderen en leerkrachten op de basisscholen. Voor de meeste om te gaan genieten van een lekkere zomervakantie en dan in augustus weer te beginnen in een nieuwe groep. Maar voor leerkrachten Hetty ten Kroode en Jeanet de Waal van brede school Noorderbreedte is het echt de allerlaatste schoolweek: zij gaan met pensioen.

Hetty ten Kroode is 60 jaar. Op het prikbord in haar kleuterklas hangen foto's van alle kinderen die een bordje met een letter omhooghouden: 'Hoera, juf Hetty 40 jaar in het onderwijs' vormen die letters samen. "Dat is in augustus", vertelt ze als de kinderen even buiten spelen onder het toeziend oog van een collega. "In 1976 haalde ik mijn diploma van de kleuterleidstersopleiding; die had je toen nog, we zijn een uitstervend ras." Hetty woont al van kinds af aan in Diemen. Zij gaf les op kleuterschool Klein Diempje, de Sint-Petrusschool en de laatste 13 jaar op De Duif, nu opgegaan in brede school Noorderbreedte. Hetty werkte altijd met kleuters en in groep 3 en 4. Na 1982 mocht zij, na een opleiding, ook in de hogere groepen lesgeven bij de invoering van het basisonderwijs, maar haar hart lag nu eenmaal bij de jongere kinderen en vooral de kleuters. "Kleuters zijn nog zo eerlijk en open, dat is goud waard. Ik heb het leukste vak dat er bestaat." Maar toch stopt ze, zeven jaar voor haar pensioen. "De kinderen zal ik missen, daar doe je het voor. Maar al die administratieve rompslomp, studiedagen en vergaderingen die er in de loop der jaren bij zijn gekomen, dat wil ik niet meer. Mijn opvolgster is 23 jaar, die krijgt nu een kans, dat vind ik heel leuk." Bang om zich te gaan vervelen is Hetty niet. "Ik blijf beschikbaar als invalkracht en het huis moet nodig opgeruimd. Bovendien worden mijn man en ik opa en oma, dus heerlijk om straks tijd te hebben om op te passen."

Jeanet de Waal wordt in augustus 65 jaar. Tegenwoordig nog net te jong om al met pensioen te gaan, maar Jeanet "had een beetje gespaard" en stopt dus ook nu. Het afgelopen schooljaar stond zij voor groep 5 en 4/5. Sinds zij 15 jaar geleden -weer - in het onderwijs begon heeft ze altijd in de middenbouw lesgegeven. Toen zij 50 jaar was begon zij op het Palet. Daarvoor was ze jaren werkzaam als theatertechnicus. "Ik had mijn diploma van de kweekschool maar was in ander werk gerold na een jaar lesgeven. Vijftien jaar geleden was er een groot tekort aan leerkrachten en kon ik met een herintrederscursus aan de slag. Ik zag de vacature bij het Palet, solliciteerde en ben daar altijd gebleven." Er is in die 15 jaar wel het nodige veranderd. "Je bent nu meer bezig met plannen maken, groepsplannen en individuele plannen, en automatisering heeft een grote rol ingenomen. Het schoolbord met krijtje is vervangen door een digibord." Ook Jeanet gaat zich niet vervelen, al zal ook zij de kinderen natuurlijk missen. "Ik ga eerst 100 dagen op reis door Nieuw-Zeeland met mijn vriendin Jet. Daarna ga ik vaker wandelen, pak ik het hardlopen weer op en bezoek vaker musea, dat doe ik heel graag. En ik denk erover om bijles te geven aan kinderen, daar is best veel behoefte aan."
Dan gaat juf Jeanet weer snel door. Met haar klas viert ze haar afscheid met een uitje in Park de Omloop. "Ze weten het nog niet, maar de ijsfiets komt zo: ik trakteer ze op een heerlijk schepijsje."