Improvisatiecabaret van Op Sterk Water.
Improvisatiecabaret van Op Sterk Water. Foto: Trudy Kroese

Festival verbindt
kunst en sport

DIEMEN - Het festival Kunst in Sport werd zaterdag voor de tweede keer gehouden. De organisatie had een aantrekkelijk programma samengesteld. Hoewel sport en kunst op het eerste gezicht weinig met elkaar te maken lijken te hebben, zijn er tal van verbindingen te vinden: van sportmuziek tot cabaret over sport. Toch viel de opkomst wat tegen. De organisatie gaat ervan uit dat het festival volgend jaar opnieuw wordt gehouden, maar overweegt het dan op een ander moment van het jaar te organiseren.

Na de officiële opening door presentator Steven Dijk mocht Jimmy Tigges het festival aftrappen. De supporter van Feyenoord verzamelt sportmuziek uit binnen- en buitenland. Hij draaide fragmenten van singles en vertelde over de achtergrond van de liedjes. Hij toonde lef, want het eerste nummer dat hij liet horen was 'Hand in hand kameraden', dat vaak op de tribunes in De Kuip wordt gezongen. De gedraaide uitvoering van Johnny Hoes was voor Ajax 1. Tigges draaide singles met zang van onder anderen Franz Beckenbauer, Jean Marie Pfaff en Willem van Hanegem. De voormalige nummer 10 van Feyenoord beschikt over een hese stem. Geen wonder dat hij fan is van de Britse zanger Rod Stewart, merkte Steven Dijk op. Ook het nummer 'Oei oei oei (dat was mij weer een loei)' werd gedraaid. De opname was een initiatief van zanger Peter Koelewijn en de zang was van Johan Cruijff. De op 24 maart overleden JC kon veel, maar niet zingen. Hij zou het zeker zelf hebben toegegeven.

Daarna werd de film over Eddy de Eagle vertoond, over een stuntelende Engelse skispringer die in Finland zo populair was dat hij er als zanger een singletje mocht inzingen.

Nadat om 16.00 uur de expositie van sportkunst van ART-DE-COR van Cor Verschut was geopend gaf sporthistoricus Jurryt van de Vooren een lezing over kunst op de Olympische Spelen. Het was een interessant verhaal met veel informatie waarvan de meeste aanwezigen niet op de hoogte waren. In het verleden werd er tijdens de Olympische Spelen een kunstolympiade gehouden waarbij ook medailles waren te winnen. Tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam was het Stedelijk Museum een van de locaties van de Olympische Spelen. Daar vond de kunstolympiade plaats. Nederland won tijdens die kunstolympiade twee gouden medailles: architect Jan Wils voor zijn ontwerp van het Olympisch Stadion en schilder Isaac Israëls. In totaal won Nederland acht gouden medailles tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam.

Daarna werden er diverse sportfilms getoond. De film 'Oriental Odyssey' van filmmaker Stephane Kaas over de Diemense taekwondo-sporter Mattho Mandersloot maakte veel indruk. De filmmaker volgde Mandersloot een lange periode, onder meer tijdens twee stageperioden in Zuid-Korea, de basis van taekwondo. Kaas heeft een eerlijk portret van de sportman gemaakt. Hij toont Mandersloot in goede tijden en tijdens momenten dat hij grote teleurstellingen moest incasseren. Niet alleen als sportman, maar ook op privégebied. Mandersloot had er geen problemen mee om zijn kwetsbaarheid te tonen. Daarna werden er korte sportfilms van het Internationaal Sportfestival Amsterdam vertoond, onder andere over het 's nachts beklimmen van bevroren watervallen.

Schrijver en hardloper Abdelkader Benali vertelde 's avonds op het festival op een leuke en humoristische manier over zijn passie voor hardlopen. De in Rotterdam geboren Benali werd al op jonge leeftijd gegrepen door het hardlopen en doet nog steeds graag zijn hardloopschoenen aan. Na de uitreiking van de sportprijzen sloot cabaretgroep Op Sterk Water Kunst in Sport af met veel input uit de zaal voor hun improvisatiecabaret. Zo was tennisvereniging ATVD het onderwerp van een van de sketches. Samen met het publiek werd ter afsluiting een ode gezongen aan de vierde man bij het voetballen.

Michiel Hatenboer, zakelijk directeur van Theater De Omval, is tevreden over de inhoud van het programma van Kunst in Sport en de positieve reacties van de aanwezigen. Maar de opkomst stelde hem teleur. "Het was wel goed om het festival in De Omval te houden. Dat maakte het voor de aanwezigen overzichtelijk. Wij hebben besloten om de activiteiten die op het buitenpodium waren gepland naar binnen te verplaatsen. Buienradar voorspelde regen. Wij gaan ervan uit dat Kunst in Sport ook volgend jaar wordt gehouden, maar zullen dit waarschijnlijk op een ander moment van het jaar doen. Dichter op het theaterseizoen, wellicht in de herfst. Er was nu veel concurrentie van sportactiviteiten en andere festivals."

Bezoekers van het Festival Kunst in Sport.
Jurryt van de Vooren tijdens zijn lezing over kunst op de Olympische Spelen.
Mattho Mandersloot en filmmaker Stephano Kaas.
Jimmy Tigges en Steven Dijk.
Veel sportkunst in Grand Café Blauw van ART-DE-COR.